Дрон-мінер "Довбуш" може використовуватися для розмінування та транспортування поранених. / фото скріншот

В Україні створили універсальний наземний дрон "Довбуш", призначений для виконання різних завдань. Його вартість - 350 тисяч гривень.

Про це в ефірі загальнонаціонального марафону "Єдині новини" розповів розробник дрона Володимир Яценко. За його словами, безпілотні машини мають велике значення в сучасній війні, оскільки вони набагато менш вразливі та більш ефективні у порівнянні з традиційною військовою технікою, такою як танки та бронетранспортери.

Розробник також підкреслив необхідність наземних дронів для виконання завдань штурмових підрозділів та розмінування на ворожій території, а також навів приклад використання наземних дронів для розмінування та транспортування поранених.

Він зазначив, що нові дрони важливі для забезпечення успішних операцій штурмових підрозділів на полях бою, оскільки вони можуть швидко та ефективно розмінувати та рухатися у мінних полях ворога. Крім того, наземні дрони відрізняються від традиційних машин для розмінування тим, що вони менш помітні та легкі, тому уникають атак від ворожих БПЛА або артилерії.

Яценко розповів, що нині вивчає попит на наземні дрони та готовий надавати їх для військових операцій. Взагалі, його дрони можуть виконувати різноманітні завдання, такі як транспортування поранених, транспортування боєкомплекту чи розмінування та можуть бути ідеальними для використання в сучасних арміях.

Дрони українського виробництва

Нещодавно група українських конструкторів розробила унікальний апарат "Джміль-90". Він може бути як пілотованим, так і безпілотним.

За словами засновників проєкту, "Джміль-90" спроєктований на основі досвіду створення свого попередника - апарата FlyingBike2018 з урахуванням результатів випробувань останнього. Фахівці зменшили розмір, спростили трансмісію та конструкцію загалом, аби зробити апарат більш технологічним і придатним для масового виробництва.

Раніше українські морські дрони з експериментальним озброєнням вдало атакували російський ракетоносій "Буян" та ворожий корабель "Павєл Дєржавін" в окупованому Криму.

Що це за експериментальне озброєння - українські спецслужби поки що не повідомляють. Армія дронів - і морських, і повітряних - вдало показує себе в дії.

Вас також можуть зацікавити новини: