РФ розмістила стратегічні бомбардувальники під боком у НАТО / фото ua.depositphotos.com

Розміщення стратегічних бомбардувальників на російській авіабазі "Оленья" у безпосередній близькості від країн НАТО пояснюється абсолютною переконаністю агресора в тому, що Альянс не піде на зіткнення. Таку думку висловив експерт з міжнародних питань, колишній посол України в США Валерій Чалий.

"Попри всі оральні погрози з Кремля країнам НАТО, насправді, жодного зіткнення з НАТО вони не те що не очікують – знають, що це їм абсолютно не загрожує. А якщо щось раптом і відбувається (не туди літак залетить, чи ракета) – то "голуби миру" самі прикриють хуліганські дії "яструбів війни", – написав він у Facebook.

Чалий зазначив, що саме тому стратегічні бомбардувальники, які обстрілюють ракетами Україну, Росія перебазувала з аеродрому "Енгельс" під Саратовом не в Сибір та на Далекий Схід ("Бєлая" в Іркутській області чи "Українка" в Амурській області), а в Оленью.

Відео дня

"Оленью, яка вразлива від багатьох видів ракет наземного базування, тим більше від повітряних запусків, тому що знаходиться прямо під боком у НАТО (приблизно 150 км)", – пояснив Чалий.

Він підкреслив, що постійні заяви на найвищому рівні про необхідність уникнення зіткнення НАТО з Росією "фактично дають Путіну та його камарильї карт-бланш на їх злочинні дії". Чалий називає таку поведінку НАТО не стратегією, спрямовану на зменшення ескалації, а запрошенням агресора до неї.

Аеродром "Оленья": які літаки РФ там базуються

Як відомо, на російській авіабазі "Оленья" базуються, зокрема, російські бомбардувальники Ту-95МС, які обстрілюють Україну. У травні з'явилися супутникові знімки російської авіабази, які це підтверджували.

Зазначимо, що в грудні 2022 року у Саратовській області на аеродромі "Енгельс" була гучна "бавовна". Через страх втратити переважну частину своєї авіації Міноборони РФ розосередило авіафлот "Енгельсу" по різних базах.

Вас також можуть зацікавити новини: