Валерій Романенко пояснив, у чому небезпека модернізованих ракет Х-101 / фото з соцмереж

Російські окупанти модернізували ракети Х-101, якими атакують українські міста, встановивши на них радіоелектронні і теплові пастки. Про це розповів авіаексперт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації Валерій Романенко.

"Вони поставили "Изделие Л-504". Це така касета з десятком патронів, які відстрілюють радіоелектронні пастки. Що таке радіоелектронна пастка? Після пострілу такий патрон вистрілює "хмарки" зі шматочків дроту. Довжина має бути як півдовжини хвилі радіолокатора. Якщо в нас дециметрові радіолокатори, то десь 4-5 сантиметрів. І поки ці легенькі уламки дрота не впадуть, радіолокатор, якщо він опромінює позаду, не може бачити (ракету), утворюється така завіса", – пояснив він в ефірі телеканалу "Київ24".

Водночас експерт зауважив, що ракету радіолокатор може побачити і з іншого ракурсу. Тож такі пастки допоможуть ворогу тільки на короткий час. 

Відео дня

"Другий варіант, який було видно при нальоті 29 грудня, – ті касети "Л-504" тепер почали споряджувати і тепловими пастками. Це такий самий патрончик, який відстрілює елемент, який починає горіти в повітрі, виділяючи велику кількість тепла і до того ж, в ультрафіолетовому спектрі. Ці системи – це основа радіоелектронної протидії", – констатував Романенко. 

Якими ракетами РФ бʼє по Україні

Під час однієї з атак Росія вперше вдарила по Україні рідкісною протикорабельною ракетою П-35. Її стартова вага становить 4 тонни, а довжина – 10 метрів. Ракету прийняли на озброєння у 60-х роках минулого століття. 

Крім того, росіяни почали застосовувати для ударів по Україні північнокорейські ракети KN-23. Представник Південної Кореї в ООН Хван Чжун Кук наголосив, що, постачаючи озброєння Москві, КНДР використовує Україну як випробувальний полігон для ракет, здатних нести ядерний заряд.

Вас також можуть зацікавити новини: