Росія вдосконалює свої танки-черепахи / фото - скріншот

Російські "танки-черепахи" - вдосконалені старі Т-72 зі встановленим броньовим захистом від атак дронів - перестали бути поодиноким випадком на фронті. Як пише Forbes, росіяни явно будують безліч таких танків і навіть дещо покращують їхню незручну конструкцію.

Як пише видання, на одному з останніх відео з українського безпілотника, поширеному в Інтернеті, танк-черепаха атакував українські позиції в районі Красногорівки в Донецькій області. Що примітно в цьому танку-черепасі - вже третьому за останні тижні, - так це те, що він має додатковий захист від безпілотників у вигляді системи РЕБ. Теоретично такі глушилки можуть блокувати радіосигнали, які оператори дронів використовують для управління fpv-безпілотниками.

Завдяки системі РЕБ і металевому захисту танк-черепаха мав би бути досить добре захищений від українських fpv-дронів. Однак, пише Forbes, насправді ці танки мають серйозні недоліки.

Відео дня

"Стійки, що підтримують їхній панцир, не дозволяють вежам повертатися більш ніж на кілька градусів, а також перешкоджають мобільності. Гірше того, при установці між танком і панциром залишаються зазори, досить широкі, щоб досвідчений оператор дрона зміг пролетіти через них зі своїм FPV".

І додавання глушилок може не сильно допомогти, зазначає видання, оскільки російські системи РЕБ не завжди працюють якісно. Показово, що наявність системи РЕБ у третього танка-черепахи не завадила йому бути поміченим безпілотником.

Крім того, танки-черепахи також виділяються на полі бою, де "слава може бути небезпечною для здоров'я", зазначає Forbes.

Зокрема, всього через день або близько того після того, як перший Т-72 у металевому корпусі з'явився на лінії фронту в районі Красногорівки, українська команда безпілотників вистежила танк в ангарі в Петровському районі Донецька. Потім українська артилерія завдала удару по ангару, знищивши його і техніку, що перебувала в ньому, зокрема й горезвісний танк із посиленою бронею.

"Не дивуйтеся, якщо й інші танки-черепахи спіткає така ж вогняна доля або їх розстріляють ті самі безпілотники, які вони повинні були знищувати своїми металевими корпусами", - пише Forbes.

Російські "танки-черепахи" на фронті

Як писав УНІАН, на початку квітня росіяни застосували під Красногорівкою (на північ від Авдіївки) танк Т-72 з привареними до нього за принципом черепашачого панцира металевими листами. Незважаючи на те, що танк із таким "обвісом" фактично втратив можливість вести бій, він успішно виконав покладене на нього завдання - безпечно довіз штурмову групу до українських позицій і зміг повернутися назад.

Лише після того, як українським розвідникам вдалося вирахувати місце базування "танка-черепахи", його знищили разом з ангаром.

Днями стало відомо, що росіяни створили другий "танк-черепаху", дещо вдосконаливши його конструкцію. Аналітики зазначають, що варто очікувати появи більшої кількості таких танків у ворога, оскільки поки що вони показують свою ефективність у виконанні поставлених завдань.

Вас також можуть зацікавити новини: