Коваленко оцінив, скільки снарядів потрібно Україні для виходу на кордони 91-го року / фото 22 окрема механізована бригада

Для звільнення окупованих територій виходу на кордони 1991 року  Україні знадобиться така кількість снарядів, яку можна порівняти з запасами країн-членів НАТО та їхніх партнерів разом узятих. Таку оцінку дав політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

В ефірі телеканалу FREEДОМ він наголосив, що налагодити масштабне виробництво снарядів безпосередньо на території України не можна. Цьому є дві причини, одна з яких – відсутність технічних і технологічних можливостей для розширення таких ліній виробництва у стислі терміни.

"Ті, які є, не забезпечують необхідну кількість продукції. І інший момент – на території України організовувати велике підприємство, що виробляє велику кількість боєприпасів, ризиковано. Таке підприємство відразу ж стане метою № 1 для завдання ракетних ударів", – додав оглядач. 

Відео дня

При цьому можна налагодити виробництво боєприпасів за кордоном. Однак і таке рішення не дозволяє розширювати виробництво настільки, щоб покрити наявну потребу в снарядах.

"Коли кажуть, що нам Європа може надати мільйон боєприпасів, за це величезне спасибі, але навіть мільйона боєприпасів мало. І я скажу більше: 2 млн боєприпасів мало. Якщо говорити про можливість отримання необхідної кількості боєприпасів для здійснення наступу з гарантованим звільненням України в кордонах 1991 року протягом року, наприклад, для підтримки контрнаступальної операції нам необхідний боєзапас для артилерії від 15 до 17 млн пострілів. Тобто це колосальні ресурси, які можна порівняти з запасами, наявними в країнах всього НАТО і не тільки НАТО, але і його партнерів", – констатував Коваленко. 

Виробництво снарядів в Україні

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що український оборонно-промисловий комплекс у 2023 році значно наростив виробництво боєприпасів. Зокрема, йдеться про мінометні міни та артилерійські снаряди.

За словами Камишіна, зафіксовано зростання по номенклатурі мінометних пострілів у 42 рази. У 2024 році планується збільшити спроможності з виробництва снарядів у шість разів.

Вас також можуть зацікавити новини: