Йдеться і про ракети для HIMARS і NASAMS / фото Kongsberg

Захід з нами - ця крилата фраза якнайкраще ілюструє чергове рішення США щодо України - там готують новий пакет військової допомоги вартістю в мільярд доларів.

Як йдеться у сюжеті проекту FreeДом, йдеться насамперед про далекобійні боєприпаси до західних артилерійських систем, таких як HIMARS, М270 або NASAMS. За кілька місяців Україна довела, що не просто освоїла іноземні артустановки, а використовує їх навіть ефективніше, ніж самі військові НАТО.

"Це вже змушує росіян повністю змінити свою тактику і стратегію. Змушує змінити розташування складів з боєприпасами. Тобто раніше 30 кілометрів було нормально від фронту, то зараз вони змушені на 80-90 км відтягувати назад, щоб уникнути ураження", - каже військовий експерт Іван Ступак.

За інформацією агентства Reuters, формулювання "боєприпаси до гармат" допускають поставку не тільки снарядів, але й ракет з дальністю ураження до 300 кілометрів, адже це теж боєприпас до цього знаряддя.

Також у рамках допомоги США планують поставити до півсотні медичних броньовиків на базі БТР М113 - вони швидкі, маневрені і прості. І - що найголовніше - можуть не тільки їздити, а й плавати.  Україна вже отримувала такі бойові одиниці, зараз же БТР облаштували під військову швидку допомогу. Вони допоможуть рятувати життя наших військових на фронті.

"Коли саме Україна отримає пакет допомоги, що конкретно і в яких кількостях він буде включати, США не розголошують. Але аналітики вже стверджують, що якщо йдеться про суму в мільярд доларів, то поставка зброї і техніки буде більш ніж значна, а там вже і до ленд-лізу буде рукою подати. Ця програма поставок Україні американського озброєння запрацює вже восени", - підсумували журналісти.

Як повідомляв УНІАН, 1 серпня координатор Ради нацбезпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі розповів про новий пакет допомоги для України на суму $550 млн. Зокрема, він передбачає надання боєприпасів для HIMARS та артилерійських систем калібру 155 мм.

Вас також можуть зацікавити новини: