Ракети ATACMS запускаються з "Хаймарсів" та M270 MLRS / скриншот

У найближчому пакеті військової допомоги від США Україна може отримати, зокрема, тактичні ракети ATACMS збільшеного радіусу дії. Про це в інтерв’ю CBS-News заявив голова сенатського комітету з питань розвідки Марк Уорнер.

"Я сподіваюся, щойно це (ухвалений законопроект про допомогу Україні – УНІАН) дійде до президента до вівторка чи середи, ці поставки будуть буквально запущені цими ATACMS більшого радіусу дії", – сказав він, наголосивши, що ці ракети прямо прописані в законопроекті.

За словами сенатора, якщо із проходженням законопроекту в Сенаті все буде гаразд, поставки самої зброї можуть стартувати вже під кінець наступного тижня. Уорнер додав, що Пентагон вже мав підготувати ракети ATACMS до передачі Україні.

Відео дня

Що собою представляют ракети ATACMS

ATACMS – тактична балістична ракета класу "земля-земля", призначена для знищення ворожої техніки, живої сили та споруд. Може запускатися із самохідних систем M270 MLRS та M142 HIMARS, які вже є на озброєнні ЗСУ.

Існує кілька модифікацій ракети ATACMS, які відрізняються системами наведення, типом (фугасні, касетні) і потужністю боєголовки, а також максимальною дальністю дії (від 165 до 310 км). 

Восени минулого року Україна отримала ракети ATACMS, але кількість та модифікація офіційно не називалися. За побічними ознаками і наслідками застосування аналітики робили висновки, що Україна, ймовірно, отримала усього лише близько двох десятків цих ракет із касетною боєголовкою та меншою дальністю ураження (165 км). 

Вас також можуть зацікавити новини: