Як зазначив Коваленко, Україна отримала ракети з касетною бойовою частиною / колаж УНІАН, фото Коваленка, скріншот

Швидше за все, Україна отримала від США ракети ATACMS найбільш ранньої модифікації M39 (ATACMS Block I) з касетною бойовою частиною. Такий висновок зробив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, передає Minval.

"Для початку визначимося з тим, що завдало удару по аеродрому в районі Бердянська, очевидно, це була ракета з касетною бойовою частиною (БЧ). Саме суббоєприпаси М74 росіяни знаходили у районі аеропорту... Ракет ATACMS з касетною БЧ існує дві модифікації: це M39, так само звана ATACMS Block I і M39A1, вона ж ATACMS Block IA. І хоча ці ракети, здавалося б, одного типу, насправді вони кардинально відрізняються одна від одної", - зазначив експерт.

Ракети ATACMS Block I (M39) - характеристики

Коваленко навів основні характеристики ATACMS Block I:

Відео дня
  • дальність ураження цілей - до 165 км;
  • бойова частина - 950 суббоєприпасів М74;
  • наведення - інерційне.

"Її виробництво було припинено в 1997 році, а вироблено було 1650 ракет", - повідомив оглядач.

Ракети ATACMS Block ІА (M39A1) - характеристики

Що стосується більш пізньої модифікації ракет ATACMS Block IA (M39A1), то як зазначив Коваленко, вона практично всім відрізняється від М39:

  • дальність ураження цілей - 300 км;
  • бойова частина - 300 суббоєприпасів.

"У версії А1 з'явилося більш досконале і стійке GPS-наведення. Відомо про те, що станом на 2003 рік США виробили понад 600 таких ракет... Нюанс і з пусковими. M39A1 і більш пізні варіанти можуть використовуватися РСЗВ M142 і M270 модифікації A1+", - додав експерт.

Раніше УНІАН повідомляв, що Україна таємно отримала від США партію ракет ATACMS.

Вас також можуть зацікавити новини: