Українська "Буря в пустелі": експерт пояснив, без чого ЗСУ не можна йти в наступ

Роман Світан зазначив, що Україні необхідно близько 160 F-16.

Авіація грає в бойових діях ключову роль. Україні треба мінімум 160 бортів багатоцільових винищувачів F-16.

"Не тільки в цій війні – авіація відіграє ключову роль у всіх війнах третього тисячоліття. Це вид збройних сил, який завдає основної шкоди противнику. Все починається з встановлення переваги в повітрі - зі знищення ППО, авіації противника, і лише потім починається робота по землі. Поки немає переваг в повітрі, робота по землі проводитися не повинна. Ніяких рухів Збройних сил бути не повинно. Те, що нас змусили проводити військові операції без підтримки з повітря, фактично призвело до того, що так угробили всю техніку, яку нам передали, а також велику кількість особового складу. За великим рахунком, цього не можна було робити", - розповів льотчик-інструктор, полковник ЗСУ в запасі, військовий експерт Роман Світан в інтерв'ю виданню "Обозреватель".

За його словами, українське військове керівництво правильно вчинило, зупинивши наступальні дії без підтримки авіації.  

"Без авіації нічого неможливо проводити, це просто нереально. Мінімальна кількість літаків, які нам необхідні – це три бригади. Оптимально - бригади на три ескадрильї по 12 літаків, плюс три літаки управління, тобто 40 літаків у бригаді. У сумі 120 літаків для роботи, як мінімум, за трьома напрямками – Херсонському, Запорізькому та Донецькому. Ще одна, четверта, бригада потрібна для ППО. Тобто мінімум, який нам потрібен – це 160 літаків. Це дасть якийсь результат. У меншій кількості постраждає якийсь із напрямків", - пояснив експерт.

Він вказав, що для виконання бойових завдань українкою армії треба 120-160 літаків з певним озброєнням - ракетами повітря-повітря в режимі винищувача-перехоплювача, ракетами повітря-земля в режимі штурмовика і авіабомби, вільнопадаючі і керовані, в режимі бомбардувальника.

"F-16 - це багатоцільова машина, яка може працювати і винищувачем, і перехоплювачем, і штурмовиком, і бомбардувальником. Плюс потрібна загальна система виявлення, цілевказівки і супроводу – це АВАКС. Нам важливо отримувати дані від натовських літаючих радарів. Це літаки дальнього радіолокаційного виявлення. Без цієї системи в принципі неможливо завоювати перевагу в повітрі. Тут потрібен комплексний підхід. Тоді може бути проведена операція за типом "Буря в пустелі" 1991 року. Спочатку кілька тижнів працює авіація, зносить, перемелює будь-які рубежі противника і тільки після цього туди заходять наземні війська і в режимі зачистки дозачищає територію", – зазначив Світан.

В іншому випадку він рекомендує відмовитися від наступальних операцій, щоб зберегти людей і техніку, і тримати активну оборону.

"Основне завдання будь-якої армії, яка обороняється від загарбника – знищення армії противника. Для нас важливо знищити саму армію. А звільнення території-наслідок виконання першого завдання", - підкреслив полковник ЗСУ.

Літаки F-16 для України - останні новини

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що ключем до успіху деокупації українських територій є перевага в повітрі. За його словами, Україна не зможе проводити успішні наземні операції без переваги в повітрі.

Він вказав, що українським захисникам треба близько 150 винищувачів F-16, а також навчально-бойові літаки і спеціальна техніка. Ігнат нагадав, що українські пілоти вже літають на F-16 з інструкторами.

Вас також можуть зацікавити новини: