Мусієнко розповів, чи може Україна розраховувати на поставку снарядів для Patriot, з інших країн / фото facebook.com/kpszsu

До інформації видання The New York Times щодо можливого дефіциту ракет для систем протиповітряної оборони в Україні треба ставитись дещо умовно.

Військового та політичного експерта, керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнко спитали, чи може Україна розраховувати на поставку відповідних снарядів, наприклад для Patriot, з інших країн, окрім США. 

"Можемо. Є країни, які допомагають. Офіціно це роблять США. Не будемо розкривати деякі деталі, але нам будуть постачати, є країни, які будуть виробляти, і є країни, які вже профінансували це. Щоб ми не залишились зовсім без ракет. Та інформація, яка є в ЗМІ, що  Україна може залишитись зовсім без ракет, яка була подана NYT – я би сказав так: до цього потрібно ставитись дещо умовно. Тому що це інформація з американських джерел, які можуть оперувати лише певними даними. Але все ж таки, застосовують ракети в Україні і тут відомо точніше. А тут, наскільки я знаю, ніхто не розголошує відповідну інформацію і правильно робить", - заявив експерт в ефірі телемарафону.

Відео дня

За його словами, не можна сказати, що інформація NYT - це зовсім зі стелі взята інформація, але це не означає, що це може бути максимально точно і означати, що це дійсно так. Він вважає, що США продовжуватимуть надавати необхідну допомогу Україні. 

"Маю щирі сподівання, що є розуміння того, що Америка має зберігати лідерство. Інакше в Європі утвориться вакуум, який буде займати Китай. Воно буде присутнє і у більшої частини республіканців. Адже зараз понад дві третини республіканської партії підтримують Україну, вони проголосували, щоб наблизити надання допомоги Україні", - зауважив Мусієнко.

Він нагадав, що зараз США будують в Техасі великий завод з виробнитва артилерійських снарядів та про повідомленням армії США, що вони планують наростити виробництво снарядів, які застосовуються в Україні. 

"Це для нас теж промінь надії. Адже якщо вони планують наростити в  2024-2025 роках виробництво, значить вони вже розраховують певні бюджети під те, щоб їх мати для виробництва снарядів", - сказав Мусієнко.

Нестача ракет для ППО - що писало The New York Times

Видання NYT з посиланням на неназваних американських чиновників писало, що без поповнення запасів ракет для ППО Україні їх вистачить лише до березня

Однак спікер Пентагону Патрік Райдер запевнив, що США продовжать постачати озброєння для ППО України. За його словами, в рамках ініціативи сприяння безпеці України існує низка вже законтрактованих можливостей, включаючи постачання засобів протиповітряної оборони. 

Вас також можуть зацікавити новини: