Передача Україні з Данії та Нідерландів понад 60 літаків - це досить значний парк авіації / фото ua.depositphotos.com

Від того, з яким устаткуванням і озброєнням будуть передані Україні літаки F-16, залежатиме для яких цілей вони будуть використовуватися. Про це сказав військовий експерт Сергій Грабський в ефірі телемарафону.

За його словами, авіація в цій війні буде грати визначну роль у разі її правильного застосування. При цьому зазначив, що тому з увагою дивимося що нам передають разом з авіацією. За його словами, передача Україні з Данії та Нідерландів понад 60 літаків - це досить значний парк авіації.

"Для нас важливо, щоб ми отримували так звані бригадні комплекти авіації, важливо, щоб був обслуговуючий персонал, бо якщо літаків буде близько 70, а обслуговуючого персоналу буде 20, тоді ці літаки стануть досить знаковою мішенню для російських ракет, бо їх банально просто не буде чим перевести з  аеродрому на аеродром", - сказав експерт. 

Відео дня

Грабський зазначає, що вже перейдено на сьогодні до практичної фази отримання цієї авіації і в подальшому використання її в інтересах Сил оборони України. При цьому підкреслив, що треба позбутися ейфорії, що нібито отримані літаки можуть припинити війну і однозначно забезпечити нашу перемогу. Він наголосив, що лінія фронту занадто велика для того, щоб говорити, що це можливо технічно.

"Крім того важливо, що буде передаватися з цими літаками – яке озброєння і устаткування, адже є дуже багато версій. Є ще один аспект – як ці літаки будуть використовуватися. Якщо вони будуть використовуватися в якості простих повітряних платформ запуску ракет або для того, щоб ганятися, вибачте, за крилатими або балістичними ракетами, то це один спосіб їх використання. Я не скажу, що це погано. Але є інший - спосіб 21 століття, коли повітряні компоненти використовуються як єдиний ударний комплекс для нанесення масованого і зосередженого удару. Але для цього потрібні додаткові сили і засоби, в тому числі системи дальнього радіолокаційного спостереження і визначення цілей", - підкреслив він.

За його словами, тут питання чи готовий захід передати нам такі системи. Грабський наголосив в той же час, що будь-яка одиниця техніки, яка приходить в Україну дає нам можливість перемогти в цій війні.

"Навіть 6 літаків, які можуть надійти до кінця цього року, це більше як нуль літаків. Це однозначно змінить ситуацію на полі бою, в не залежності від того в якому алгоритмі ці літаки будуть використовуватися – чи як  літаки–перехоплювачі чи як літаки ударних типів", – зазначив експерт.

Літаки F-16 для України - подробиці

Питання передачі Україні літаків F-16 довго не вирішувалось. 21 серпня Данія і Нідерланди оголосили, що поставлять Україні літаки F-16. Президент України Володимир Зеленський заявив, що це додає впевненості, що Україна може покласти край російському вторгненню.

Водночас, як заявляв радник міністра оборони України Олексій Копитько передача самих літаків - це лише половина справи, бо необхідно передбачити ще наземну інфраструктуру, боєприпаси, обслуговування та ремонт.