Бельгія не дасть Україні винищувачі: названо причину

Прем'єр Бельгії озвучив причину, чому його країна не може дати воюючій Україні жодного літака.

Бельгія не може передати Україні свої винищувачі, оскільки літаки потрібні їй самій. Про це заявив прем'єр-міністр країни Олександр де Кроо, пише Politico.

Відповідаючи на питання, чи готова Бельгія направити свої винищувачі в Україну, де Кроо заявив, що його країні і самій "дійсно потрібні винищувачі".

За його словами, бельгійські літаки задіяні в охороні повітряного простору НАТО над територією Бельгії, Нідерландів і країн Балтії.

"Нам дуже потрібні наші літаки, і ми не можемо їх віддати", – заявив бельгійський прем'єр.

Дискусія про постачання Україні західних винищувачів

Україна домагається від Заходу поставки бойових літаків з перших днів російського вторгнення, але досі все обмежувалося поставками запчастин до радянських машин, а також обмеженими поставками старих радянських винищувачів.

Дискусія про постачання західних літаків зрушила з мертвої точки після прориву в танковому питанні місяць тому. Ряд країн заявили, що не виключають такі поставки.

В ході поїздки Зеленського до Британії прем'єр-міністр країни Ріші Сунак оголосив про початок програми навчання українських пілотів керуванню західними літаками. Поставку самих літаків він поки не підтвердив, але допустив її в майбутньому.

На прес-конференції в Брюсселі 9 лютого Зеленський заявив, що є "позитивні рішення" з питання винищувачів F-16, але не уточнив деталі.

Вас також можуть зацікавити новини: