Сунак висловився про винищувачі для ЗСУ / скріншот

Перші танки Challenger з'являться в Україні вже в березні, заявив під час спільної прес-конференції з українським президентом Володимиром Зеленським британський прем'єр Ріші Сунак.

Відповідаючи на запитання про постачання Україні винищувачів, Сунак сказав, що вони були частиною розмови з Зеленським. Також він додав, що "все можливо", коли йдеться про військову допомогу ЗСУ. "Ми підкріпили цю риторику діями", - наголосив британський прем'єр.

Сунак офіційно підтвердив про розширення тренувань українських військових - тепер у Британії навчатимуть пілотів та моряків. Він вважає, що навчання українських пілотів - це перший крок до постачання британських бойових літаків, щоб допомогти "вигнати Путіна з України".

За словами прем'єра Британії, є також "потреби ланцюжка постачання", які супроводжують цей тип літаків. "Ми ведемо переговори з нашими союзниками", - відповів Сунак на уточнююче питання, додавши, що "є й інші союзники, які беруть участь у цих закупівлях".

Винищувачі для України - позиція Британії

Напередодні приїзду Володимира Зеленського в Лондон Офіс Ріші Сунака опублікував заяву, у якій, зокрема, йшлося про наміри розширити навчання українських військових в країні підготовкою пілотів-винищувачів ЗСУ.

Вже у своїй промові в британському парламенті Зеленський звернувся до світової спільноти з проханням передати Україні сучасні винищувачі, як подяку президент подарував депутатам шолом українського пілота з підписом: "У нас є свобода - дайте нам, будь ласка, крила, щоб її захистити".

До цього часу Лондон робив двозначні коментарі щодо передачі Україні літаків. В одній з останніх заяв Британія прямо заявила, що поки відправляти Києву наявні у Королівських ВПС "недоцільно".

The Telegraph уточнив, що Британія зможе передати Україні бойові літаки тільки після виходу російських військ з окупованих територій.

Вас також можуть зацікавити новини: