Олександр Коваленко спрогнозував, коли в Україні почнуть застосовувати F-16 / фото US Air Force

Американські винищувачі F-16 не будуть простоювати на аеродромах і почнуть застосовуватися для захисту українських міст раніше, ніж навесні 2024 року. Вони перехоплюватимуть ворожі крилати ракети, дрони-камікадзе та інші цілі, залежно від наявної номенклатури озброєння.

"Якщо ми отримаємо далекобійні ракети класу "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM – це 100 кілометрів, плюс ми зможемо завдавати удари по поверхні. Якщо ми отримаємо крилаті ракети AGM-158 з відповідною дальністю ураження до 300 кілометрів. Планувальні бомби – аналогічно. Є дуже цікаві модифікації плануючих бомб для F-16, які мають реактивні прискорювачі та дозволяють використовувати плануючі бомби на відстанях до 300 і навіть більше кілометрів. Дуже цікаво було б отримати також ракети типу AIM-119, які працюють по надводних об’єктах, тобто протикорабельного типу, на відстані понад 50-55 кілометрів", – зазначив в ефірі телеканалу FREEДОМ військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

За словами експерта, такі ракети дозволять Україні частіше використовувати авіаційну компоненту ще до початку майбутніх наступів. 

Відео дня

Винищувачі F-16 для України: останні новини

11 жовтня 2023 року міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін оголосив, що США створюють "коаліцію" з розвитку Повітряних сил України у питанні F-16. Її співголовами стануть Нідерланди та Данія. 

Тим часом у Данії заявили, що навесні 2024 року відправлять Україні першу партію літаків F-16. Про яку кількість ідеться – не повідомляється. 

Вас також можуть зацікавити новини: