Війна дронів на фронті постійно змінює характер / фото facebook.com/JointForcesCommandAFU

Українська ППО дійсно збила реактивний Shahed на початку січня. Але справжньою проблемою для ЗСУ може стати не він, а дрони з "машинним зором". Про це в інтерв'ю "Фокусу" заявив український військовослужбовець, експерт зі зв'язку та радіотехнологій Сергій "Флеш" Бескрестнов.

Він підтвердив, що реактивний Shahed дійсно був збитий в Україні деякий час тому, зараз фахівці вивчають його уламки. За словами "Флеша", в командуванні Повітряних сил відмовилися підтвердити перехоплення цього безпілотника, оскільки це зробив підрозділ ЗСУ, що структурно не належить до Повітряних Сил.

"Дослідження БПЛА ще тривають, але ми можемо сказати, що там такий же за силою бойовий заряд, що і у Shahed-136. Він може літати і маневрувати на великих швидкостях. Крім одного випадку такі "Шахеди" більше не фіксували і не знаходили. (...) Швидше за все - це тестова версія, щоб перевірити можливості. Але я не думаю, що вона піде в серію, тому що переваги у таких "Шахедів" досить сумнівні", – уточнив військовий.

Відео дня

Також Бескрестнов прокоментував появу у ворога дронів з "машинним зором" і самонаведенням на ціль. За його словами, така технологія дійсно дає певні переваги.

"Пілоту достатньо підняти БПЛА і довести до певної зони, а потім вказати ціль, образно кажучи, квадратиком на планшеті, і далі дрон сам до неї долетить. Мова про те, що тепер захист РЕБ-куполів стане неефективним", – пояснив він.

Також дрони з такою технологією діють точніше, коли потрібно вразити швидку рухому ціль. А ще це значно знижує вимоги до рівня кваліфікації дроновода.

"Більшість цілей зможе вразити звичайнісінький піхотинець після короткого курсу навчання. Йому достатньо вміти зарядити, злетіти, підлетіти до цілі і вказати її", – говорить "Флеш".

В цілому, за словами експерта, хоча технологія і подвоює вартість дрона, з нею безпілотник стає значно більш ефективною зброєю. Однак поки не ясно, наскільки масовим стало застосування саме такої модифікації дронів з боку агресора.

"Флеш" зазначив, що Україна теж розробляє свої дрони з самозахопленням цілі. Поки вони ще не надійшли на озброєння, але деякі розробки знаходяться на фінальній стадії.

Реактивні дрони росіян

Як писав УНІАН, 9 січня український військовий Сергій "Флеш" Бескрестнов повідомив, що українська ППО вперше збила дрон "Shahed-238" з китайським реактивним двигуном. Це сталося десь у центрі країни. Стверджувалося, що дрон йшов зі швидкістю понад 500 км/год. 

Однак спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат відмовився підтвердити цю інформацію.

"Як ми можемо підтвердити, якщо ми його не знаходимо? Хто знайшов - нехай підтверджує, показує, розповідає", – заявив він в ефірі телемарафону.

Вас також можуть зацікавити новини: