Міністр оборони зробив оптимістичну заяву щодо надання Україні літаків

За словами міністра, згодом має бути вирішено, про які саме літаки йтиметься.

Міністр оборони Олексій Резніков переконаний, що Україна отримає літаки від партнерів.

"На сьогоднішній день, з точки зору, що є у Збройних силах, наприклад, по системах "Цезар" ми з вами будемо другі у світі після Франції, після країни-виробника", - зауважив Резніков на прес-конференції.

Він додав, що це стосується і багатьох інших видів зброї.

"Тому сьогодні ми з вами в плані отримання зброї, який був розписаний,.. я це називаю wishlist до Санти, - ми з вами отримали все, залишилися тільки літаки. І я можу дати вам оптимізму - літаки теж будуть. Питання просто - які", - зазначив урядовець.

Резніков зауважив, що партнери чують Україну, що їй потрібна авіаційна платформа для захисту свого неба.

"Це може бути F-16, це може бути Gripеn... Для нас це зараз не є так принципово. Це вже на експортному рівні будемо вирішувати ми з партнерами. Але я переконаний, що літаки є", - сказав міністр.

Урядовець також висловив думку, що станом на сьогодні Україна де-факто стала країною НАТО.

"У нас сьогодні зброя є, системи є, впровадження є, залишилося прийняття практичного рішення де-юре. Це вже питання, напевно, не сьогоднішнього дня, але найближчих, я думаю, періодів часу", - зазначив Резніков.

Літаки для України - що відомо

Українська влада ще в перші дні російського повномасштабного наступу просила про надання літаків, щоб мати змогу захищати небо, аде тоді це питання не зрушило з мертвої точки.

У січні 2023 року після рішення питання з постачанням танків, Україна знову посилила заклики про передачу бойових літаків. При цьому в США, Польщі та Франції не виключають поставку такої техніки, яле й не обіцяють теж, водночас в Німеччині та Великобританії категорично відкидають цю ідею.

3 лютого 2023 року міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна веде переговори із західними партнерами про пошук платформи для надання тактичної авіації.

Вас також можуть зацікавити новини: