Словаччині нібито готова віддати Україні 15 винищувачів МіГ-29 / фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт Олег Жданов оцінив шанси України отримати багатоцільові винищувачі четвертого покоління МіГ-29 від Польщі та Словаччини.

Як він зазначив, Словаччина зняла літаки з бойового чергування і висловила готовність їх передати, а ось питання передачі МіГ-29 Польщею поки "заглохло".

"Польські літаки проходили модернізацію в тій країні, яка не хоче, щоб їхні зразки озброєння потрапили в Україну. Питання передачі польських МіГів закрите досі, воно не піднімається, - заявив експерт. - Я не знаю, що там могло бути такого модернізовано, але автори цієї модернізації категорично проти передачі літаків Україні, і їх тримають на німецькій натовській авіабазі".

Що стосується Словаччини, то вона нібито готова віддати Україні 15 МіГів, додав Жданов:

"Переговорний процес йде, йде обговорення умов передачі цих літаків. І, можливо, ці МіГи з'являться в Україні у найближчі місяць-два".

В цілому ж Жданов не виключає, що Україна швидше отримає американські винищувачі F-16.

Винищувачі МіГ-29 для України - що повідомлялося

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що Україна активно і в прискореному режимі обговорень веде переговори з партнерами про можливість передачі штурмової авіації та далекобійних ракет.

До цього сенатори Ліндсі Грем, Річард Блюменталь і Шелдон Уайтхаус закликали США і союзників надати Україні винищувачі F-16 і МіГ-29, а також більше вогневих засобів дальньої дії, таких як ATACMS.