Експерт пояснив причину затримок у постачанні техніки / фото ua.depositphotos.com

Повільна передача Україні обіцяної військової допомоги з боку партнерів може бути повʼязана з тим, що країни Європи роками не нарощували військово-промислові комплекси.

Як зазначив в ефірі телеканалу FREEДОМ німецький політолог, аналітик Стокгольмського центру досліджень Східної Європи Андреас Умланд, здебільшого розбіжності в питанні надання Україні озброєння стосуються зброї великої дальності та бойової авіації.

"Це може бути окрема тема, яка зараз обговорюється. І ось є нібито люди, які це підтримують, і є люди, які побоюються цього", – додав Умланд.

Відео дня

Водночас у питанні надання Україні снарядів складнощі полягають в організації та фінансуванні цього процесу. 

"Скажімо, Німеччина, вона має ніби військово-промисловий комплекс, який теж багато експортує, але вона не має потужностей наразі, щоб виробляти снаряди у великій кількості. Просто західноєвропейські країни, вони й живуть у дуже такому геополітично комфортному стані, у такій зоні безпеки, далеко від ворогів. І тому там ці військово-промислові комплекси не налаштовані на таку підтримку, яка зараз потрібна Україні", – пояснив експерт. 

Політолог зауважив, що переважна частина населення Західної Європи боїться, щоб їхні країни не були втягнуті у війну, як вони вважають, між НАТО і Росією. Через це деякі представники політичних еліт заявляють, що Україні не варто давати зброю, яка б могла досягати цілей глибоко в російському тилу.  

"Те, що українську територію потрібно звільнити, це загалом багато хто розуміє. І там, на щастя, дедалі більше людей це підтримують, і політичні еліти, це більшість і західноєвропейських країн, це найпроблематичніші країни, вони це тепер підтримують. Але суспільства цих країн все-таки вимагають від своїх політиків, щоб ця допомога була тільки для захисту, для оборони, тобто для повернення цих територій, але не для обстрілу самої Росії. На жаль, із цим і доведеться Україні якось справлятися – з такими ось викликами або вимогами з боку Заходу", – резюмував Умланд.

Зброя для України: останні новини

3 травня США оголосили про надання Україні нового пакету військової допомоги. До нього увійшли додаткові боєприпаси для HIMARS та авіаційні ракети Hydra-70, а також снаряди різного калібру. 

Данія відправила Україні найбільший пакет допомоги для контрнаступу на 1,7 млрд датських крон. До нього увійшли техніка, засоби ППО і боєприпаси, а також транспортні засоби. 

Вас також можуть зацікавити новини: