Bild стверджує, що Німеччина втричі переплатила за поставлені БТР / фото the Armored Group

Німеччина поставила Україні БТР, непридатні до використання в бойових умовах. Їх вибрали як найбільш економічний варіант, але в підсумку заплатили втричі більше ринкової ціни, йдеться в розслідуванні Bild.

Як нагадує видання, наприкінці травня минулого року уряд ФРН оголосив про постачання Україні 66 бронетранспортерів APC, які виробляє німецький концерн FFG. Ці БТР масою 10 тонн розробили в США, їх випускають в різних країнах світу за американською ліцензією. Поставки почалися в жовтні, всього ЗСУ отримали 48 машин.

"За даними Bild, вони виявилися абсолютно непридатні для передової в Україні і взагалі для використання в бойових умовах. У них тонка обшивка, немає протимінної і осколкової броні від артилерійського, ракетного і мінометного вогню. Поставлені APC захищають лише від ручної зброї і підходять для тилових операцій", - пише видання.

Відео дня
Легкоброньовані APC не підходять для використання на передовій / фото Bild

Як з'ясував експерт Bild Юліан Репке, спочатку Міноборони ФРН вибирало між легкими машинами від FFG і важкими Fuchs від Rheinmetall, і перші вибрали "як найбільш економічне рішення, яке до того ж швидкодоступне".

Як пише Bild, в Міноборони ФРН посилаються на Київ, кажучи, що "посилений протимінний захист тоді не вимагала Україна". У той же час один з українських чиновників розповів виданню, що, "звичайно, ми б хотіли машини з протимінним захистом", але "німецька сторона їх не пропонувала".

Розслідування Bild також показало, що німецька компанія FFG передала замовлення на всі 66 машин американському підряднику the Armoured Group (TAG). У підсумку всі БТР зібрали на заводі TAG в ОАЕ. Звідти броньовики доставили в Україну хіба що з зупинкою в Німеччині, так що жоден БТР не був зібраний в Німеччині.

"Крім того, ніякої економії насправді не було. Ціни держпідряду були завищені втричі: на світовому ринку бронемашини APC від TAG коштують близько 200 000 євро, а Міноборони ФРН заплатило за них по 600 000 євро за штуку", - зазначає видання.

"Заощадили ціною людських життів" - думка німецьких експертів про розслідування Bild

Як заявив Bild військовий експерт Карло Масала, такий легкоброньований варіант БТР навряд чи захищає від важкого вогню, якому ці машини піддаються на фронті.

"Якщо з'ясується, що в Україну поставили лише легкоброньований варіант, це буде чистої води скандал із закупівлями. Тут заощадили ціною людських життів", - підкреслив він.

Депутат Бундестагу і експерт ХДС із зовнішньої політики Родеріх Кізеветтер звернув увагу на те, що влада ФРН значно переплатила за цю закупівлю і закликав провести як внутрішнє розслідування в Міноборони Німеччини, так і зовнішній аудит з боку Рахункової палати.

"Якщо з'ясується, що непридатна за якістю бронетехніка була закуплена і поставлена в Україну за ціною майже в три рази вище звичайної ринкової, це вже подвійно проблематично. По-перше, мізерні кошти перехідного періоду спалюються без необхідності. По-друге, це робиться на плечах і за рахунок ризиків українських солдатів", - сказав Кізеветтер.

БТР для України

У середині минулого року Німеччина оголосила про намір поставити Україні 66 новітніх БТР. 

Спочатку поширилися чутки, що збройовий концерн Rheinmetall буде поставляти свої БТР "Fuchs". Однак пізніше стало відомо, що контракт на виробництво отримала компанія FFG. На запит BILD Міністерство оборони Німеччини заявило, що після оцінки існуючих пропозицій вибір припав на машини від FFG як на більш економне рішення.

Пізніше Міноборони Німеччини офіційно повідомило, що можливості передати Україні бронетранспортери Fuchs немає. Як підкреслила глава відомства Крістін Ламбрехт, передача цих машин критично відіб'ється на обороноздатності Німеччини.

Вас також можуть зацікавити новини: