Експерти назвали переваги Aster 30 / French MOD/DGA photo

Військові фахівці проаналізували можливості ракети Aster 30, які у межах чергового пакета військової допомоги Франція передасть Україні, їх характеристики дозволяють збивати балістичні цілі.

Як повідомляє АрміяInform, Aster 30 належить до сімейства зенітних керованих ракет Aster та є уніфікованим набоєм для систем ППО сухопутного та корабельного базування. Її розробник -  консорціум EUROSAM, створений Францією, Італією та Великою Британією за участі провідних європейських  оборонних підприємств MBDA Missile Systems та THALES. Проєкт отримав назву Future Surface-to-Air Family of Missile Systems (Нове покоління зенітних ракетних систем).

Серед модифікацій реактивних снарядів: Aster 15 — малого та середнього радіуса дії, Aster 30 — великого радіуса дії, Aster Block 2 BMD — протиракета заатмосферного перехоплення.

Відео дня

Йдеться, що важливою якістю Aster, які використовують для оснащення систем протиповітряної оборони Mamba SAMP-T, є здатність ураження пріоритетних цілей прямим попаданням (hit-to-kill). Для цього в  Aster використовується спосіб газодинамічного пропорційного поперечного управління.

"Ці комплекси перебувають на озброєнні Франції та Італії ще з 2011 року. Основна роль SAMP-T полягає в захисті розгорнутих військових підрозділів і критично важливих об’єктів. Наприклад, Франція використовує їх для прикриття своїх авіабаз. Це пов’язано з тим, що Mamba здатна боротися як з авіацією, так і з ракетами, зокрема крилатими та протирадіолокаційними", - йдеться у публікації.

Найважливіше  те, що ці установки здатні успішно збивати тактичні балістичні ракети на відстані від 15 до 35 км. Так, навесні 2013 року Італія та Франція вперше випробували цю ЗРК в межах тренувань військ НАТО. За даними АрміяInform, тоді комплекс з великої відстані блискуче перехопив відповідну ціль.

"Aster 30 — комплексно-модифікована ракета класу "повітря — повітря" MICA, адаптована для запусків з землі. Ця модифікація призначалася для протиракетної оборони. Заявлена дальність перехоплення становить близько 120 кілометрів. Але дальність у 120 км — це максимум, з якого можна вразити ціль за ідеальних умов. Під час ураження малопомітних або низьколітаючих цілей радіус буде значно менший", - пишуть фахівці.

За їх словами, модернізована  Aster 30 Block 1 також здатна боротися з невеликими цілями, зокрема, з безпілотниками. Як уточнюють автори публікації, ракета Aster 30 Block 1 оснащена осколково-фугасною бойовою частиною з програмованою затримкою безконтактного радіопідривача. Тобто вибух відбувається у повітрі, максимально близько до цілі, що відрізняє  Mamba (SAMP-T) від системи Patriot, ракети якої влучають у ціль.

Для ураження пріоритетних цілей (протикорабельних ракет, авіаційних крилатих ракет, літаків) на  Aster використовується спосіб газодинамічного поперечного пропорційного управління. Для цього  застосовано оригінальний пристрій комбінованого аерогазодинамічного управління - PIF-PAF (Pilotage en Force-Pilotage Aerodinamique Fort), що дозволило різко збільшити маневреність ракети.

Двигун поперечного керування ЗУР "Астер-15/30" - твердопаливний газогенератор з чотирма щілинними соплами, які обладнані регулюючими клапанами з приводами. Сопла містяться всередині хрестоподібно розташованих крил ракети. Тяга двигуна регулюється відповідно до команди управління.

"Двигун розташований поблизу центру ракети, запускається за 1-1,5 с до точки зустрічі з ціллю практично безінерційно (за 0,02-0,03 с) виходить на необхідний рівень тяги й безпосередньо переміщає ракету в бік цілі. Це не тільки забезпечує високу точність наведення (середньоквадратичний промах менш ніж 1 м), але й дозволяє знизити масу бойової частини та, відповідно, стартову масу ракети", - розказують фахівці.

Також йдеться, що "Астер-15/30" є ударним засобом у ЗРС як сухопутного, так і морського базування. Саме ними, серед іншого, озброєний й ракетний фрегат ВМС Франції Alsace (D656) проєкту FREMM, що нині перебуває в Червоному морі.  Пресслужба французьких ЗС повідомляла, що, завдяки Aster, команда корабля здійснила успішне перехоплення трьох балістичних ракет, які єменські повстанці запустили по цивільних суднах.

Водночас розповідається про характеристики озброєння корабля, за допомогою якого були уражені ракети хуситів. Так, головним озброєнням Alsace є системи вертикально запуску ракет Sylver A-50, оснащеними ракетами Aster 15/30. Цей вид озброєння є морським аналогом комплексу SAMP/T, який також перебуває на озброєнні Сил оборони України.

Морська Aster 15 і ракета Aster 30 для сухопутних ЗРК SAMP/T належать до одного сімейства, але з різними тактико-технічними характеристиками.

Aster 15: стартова маса — 310 кг, довжина корпусу — 4,2 метра, швидкість польоту — 3 Маха, дальність стрільби — до 30 км. Сухопутна Aster 30: стартова маса — 450 кг, довжина корпусу — 4,9 м, швидкість польоту — 4,5 Маха, дальність стрільби — до 120 км.

Експерти Defense Express, з огляду на позитивний досвід французького корабля, натякнули, що комплекси SAMP/T, якими озброєно Aster 30, можуть вкрай ефективно протистояти балістичним ракетам РФ.

ППО для України

Як повідомляв УНІАН, міністр оборони Франції Себастьян Лекорню анонсував передачу Україні сотень одиниць бронетехніки та ракет Aster. Як він розповів в інтерв’ю The Tribune, постачання озброєння заплановані на 2024 рік та початок 2025-го. Йшлося про відомі бронетранспортери VAB, яким понад 40 років. Самі французи вже переходять на бронеавтомобілі нового покоління Griffon.

У відповідь на запити Києва щодо посилення ППО, Париж розблокує боєприпаси Aster 30 для SAMP/T - еквівалента американського Patriot.

Вас також можуть зацікавити новини: