У злитій розмові містяться вказівки на те, чому Україна досі не отримала Taurus/ фото wikimedia.org

Російські ЗМІ злили запис розмови німецьких вищих військових чиновників щодо передачі ракет Taurus Україні. У Німеччини вже опосередковано підтвердили правдивість розмови та почалии внутрішню перевірку з цього приводу.

Водночас аналітики Defense Express, аналізуючи злитий запис, відзначили кілька важливих моментів, що прямо стосуються України, і на які варто звернути увагу, адже вони важливі для розуміння, чому ці ракети досі не передали Україні.

"По-перше, ворогу тепер точно відомо як саме транспортуються ракети Storm Shadow/SCALP - виключно на бронеавтомобілях Ridgeback. А це означає активність ворожої розвідки на території ЄС та України з метою пошуку саме цих машин для відслідковування переміщення крилатих ракет, їх концентрації тощо", - зазначають аналітики.

Відео дня

Крім того, строки поставок крилатих ракет Taurus дійсно залежать від можливості виробника цих ракет MDBA їх відновлювати. І відповідно, до злитої розмови, якщо ці ракети й будуть передавати, то не ті, які у боєздатному стані. Тому на їх відновлення знадобиться вісім місяців, зазначають аналітики.

"Також знову названий строк інтеграції Taurus до Су-24 або F-16 - він однаковий й становить пів року на думку MDBA. Але Інго Герхартц (один з офіцерів-учасників записаної розмови) вважає, що цей строк завищений й можливо використати кріплення до Storm Shadow/SCALP", - пише DE.

Щодо удару по Кримському мосту, то у розмові відзначалося, що для його знищення необхідно "не 20 й не 30 ракет", при цьому максимум що вийде зробити - наробити в ньому дірок.

"Тобто це доволі марна витрата ракет, а результат буде дещо схожим з ударами GMLRS по Антонівському мосту, який в результаті просто "перерізали" методичними ударами, але він не впав від цього. Водночас думка про те, що удар по аркових конструкціях призведе до його знищення залишається дискусійним", - пишуть аналітики.

Вони також вказують, що для запуску десятків крилатих ракет необхідно й відповідну кількість їх носіїв. Якщо умовно мова йде про удар навіть 40 ракетами - 20 літаків-носіїв, без урахування носіїв хибних цілей типу MALD. Тобто наряд літаків має бути значно більшим, а кількість ракет ураховувати вірогідність їх збиття.

"Таким чином у підсумку щодо практичної площини передачі крилатих ракет Taurus - у Німеччини поки немає плану та фінансування відновлення ракет для ЗСУ, разом з тим, немає й точного плану навчання українських фахівців, яке може тривати від двох тижнів до чотирьох місяців, немає точного розуміння інтеграції цих ракет під F-16 або Су-24. Й враховуючи все це стає очевидним, що навряд ці німецькі крилаті ракети слід очікувати у близькій перспективі, бо навіть після виділення коштів мова піде про місяці", - підсумовують аналітики.

Злиті розмови німецьких офіцерів - що відомо

У п'ятницю російські ЗМІ розповсюдили запис розмови німецьких військових, у ході якої зокрема обговорювалася можливість ударів ракетами, Taurus по Кримському мосту за допомогою винищувача Dassault Rafale.

Представник бундесверу заявив, що ракети Taurus під час постачання Україні будуть готові до застосування через 8 місяців. Водночас один із учасників розмови засумнівався, чи вийде удар по мосту ефективним, і поставив питання, а скільки ракет на нього піде: "для нього може знадобитися не 10 і навіть не 20 ракет".

Як зазначає Spiegel, наразі секретна служба Бундесверу MAD розслідує, чи справді могли прослуховувати військових. Видання зазначає, що під час зустрічі німецькі офіцери були дуже необережними, адже використовували легку для прослуховування платформу WebEx.

Вас також можуть зацікавити новини: