Окупанти вперше за майже два роки знищили РСЗВ HIMARS / US Army

Після двох років спроб росіяни змогли знищити одну з українських високомобільних артилерійських ракетних систем HIMARS. Окупанти подають це як велике досягнення, водночас, як пише військовий експерт Олександр Коваленко, насправді це велика ганьба для російських військ.

Як пояснює аналітик, М142 HIMARS - це зовсім не унікальна, невразлива техніка, а стандартна машина РСЗВ для низки країн НАТО, з високою точністю ураження цілей і дальністю польоту реактивного снаряда 80 км.

Аналогами такого РСЗВ у радянській армії, а потім у російській та українській, виступають 122-мм БМ-21 "Град" з дальністю стрільби (30-40 км), 220-мм БМ-27 "Ураган" (30-40 км), 300-мм БМ-30 "Смерч" (70-120 км), а також український реактивний снаряд "Вільха" для 300-мм БМ-30 "Смерч" із дальністю ураження понад 120 км.

Відео дня

Тобто М142 HIMARS - це західний аналог БМ-27 і БМ-30, що перевершує радянські зразки за точністю, але поступається за дальністю, зазначає Коваленко.

При цьому експерт вказує на головну деталь - росіяни знищили перший М142 HIMARS за 20 місяців експлуатації цього РСЗВ. При цьому за час війни в Україні було знищено 80 БМ-27 і 2 БМ-30. Крім них, також верифіковано знищення 22 ТОС-1А "Солнцепьок" і 245 БМ-21 "Град".

А згідно з даними Генштабу ЗСУ, втрати РСЗВ окупантів за 2 роки війни перевищили 1 100 одиниць.

"Тобто, перший втрачений за 20 місяців М142 HIMARS і сотні схожих за його функціоналом російських РСЗВ. Ні, це не досягнення, це унікальна ганьба. Але росіяни такі люди, що примудряються навіть найгротескнішою ганьбою пишатися. Може ще державне свято затвердять на честь знищення М142 HIMARS?", - зазначає експерт.

Знищення HIMARS - що відомо

Нещодавно росіяни змогли знищити одну з українських високомобільних артилерійських ракетних систем HIMARS. Як пише Forbes на основі аналізу відео росіян, установку помітив безпілотник біля лісосмуги у Ніканорівці Донецької області, приблизно за 40 км від лінії фронту. Згодом на HIMARS націлили ракету "Іскандер".

Ракета впала поблизу HIMARS і вразила її. Доля екіпажу невідома. Видання зазначає, що також незрозуміло, чому HIMARS стояв просто неба серед білого дня, адже зазвичай підрозділ працює на світанку і в сутінках.

Вас також можуть зацікавити новини: