Місце отруєння російського екс-шпигуна Скрипаля / REUTERS

Велика Британія має докази того, що Росія протягом останніх 10 років виготовляла і створювала запаси нервово-паралітичної речовини «Новачок».

Про це заявив глава британського МЗС Борис Джонсон у неділю в інтерв'ю телеканалу Бі-бі-сі.

«У нас насправді є докази, зібрані протягом останніх 10 років, що Росія не лише вела розробки нервово-паралітичної речовин з метою здійснення вбивства, а й створювала і накопичувала (речовину - УНІАН) «Новачок», - сказав він.

Відео дня

За його словами, ця нервово-паралітична речовина виробляється лише в Росії.

Читайте такожРозслідування "справи Скрипаля" займе тижні, якщо не місяці - Скотленд-Ярд

Як повідомляв УНІАН, британська сторона стверджує, що саме речовину «Новачок» було використано для отруєння 4 березня в Солсбері засудженого в Росії екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії.

12 березня британський прем'єр Тереза Мей заявила в парламенті про те, що Скрипаль і його дочка були отруєні нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії.

Мей назвала це або прямою дією російського уряду проти Великої Британії, або російський уряд втратив контроль над поширенням потенційно катастрофічно небезпечного нервового токсину, і він потрапив у чужі руки.

Пізніше в НАТО висловили стурбованість щодо використання нервово-паралітичної речовини на території Альянсу і закликали Росію вирішити проблеми з Великою Британією, включаючи повне розкриття інформації про програму «Новачок».

У Росії ці звинувачення відкидають.