Ілюстрація \ REUTERS

Євросоюз має намір засвідчити повну солідарність з Великобританією й оголосити свою «оновлену політику» щодо Росії, з огляду на інцидент з отруєнням в Солсбері колишнього офіцера російського ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки.

Читайте такожЗаперечення Росії у справі Скрипаля стають все абсурднішими - МЗС Британії

Про це мають домовитися міністри закордонних справ ЄС, заявила високий представник Євросоюзу із закордонних справ Федеріка Могеріні, передає радіо Свобода.

Відео дня

«Ми вислухаємо звіт міністра закордонних справ Британії Бориса Джонсона, з яким я перебуваю на зв’язку з першого дня інциденту. Міністри ЄС проведуть обговорення і я очікую, що ми висловимо оновлену спільну позицію 28 держав співдружності», – повідомила голова європейської дипломатії.

Співдружність європейських держав висловить у справі отруєння колишнього російського шпигуна хімічною речовиною військового призначення свою цілковиту солідарність, додає Моґеріні.

«Ми засвідчимо Британії нашу єдність, повну підтримку і нашу крайню тривогу, бо те, що сталося є абсолютно неприйнятним», – заявила голова європейської дипломатії перед засіданням Ради міністрів закордонних справ ЄС.

19 березня протягом свого перебування у Брюсселі британський міністр закордонних справ Борис Джонсон також проведе консультації у штаб-квартирі НАТО із головою Альянсу Йенсом Столтенбергом.

Як повідомляв УНІАН, екс-розвідника Сергія Скрипаля і його дочку Юлію знайшли 4 березня непритомними на лавці в парку Солсбері на півдні Великобританії. Пізніше британські слідчі встановили, що їх отруїли нервово-паралітичною речовиною «Новачок», яку розробили в Росії. 66-річний Сергій Скрипаль і його 33-річна дочка Юлія перебувають у лікарні в «критичному, але стабільному» стані.

14 березня прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей звинуватила Росію в отруєнні Скрипаля і його дочки й оголосила про вислання 23 російських дипломатів. Цей захід підтримали в адміністрації президента США. Про розробку подібних санкцій також оголосив президент Франції.

17 березня Росія оголосила про вислання 23 британських дипломатів, скасувала відкриття генконсульства Британії в Санкт-Петербурзі, а також заявила про припинення діяльності Британської ради.

18 березня президент Росії Володимир Путін заперечив причетність його країни до отруєння Сергія Скрипаля і його дочки.