Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак / REUTERS

Уряд Польщі підписав угоду на постачання американських систем ПРО Patriot в рамках програми «Вісла». Про це повідомляє агентство PAP.

Як передає РБК, підпис під документом у присутності президента країни Анджея Дуди і прем'єр-міністра Матеуша Моравецького поставив міністр оборони Маріуш Блащак. Підписаний контракт міністр передав послу США Підлозі Джонсу.

Читайте такожГрузія отримала американські протитанкові комплекси Javelin

Відео дня

«Це історичний момент. Ми оснащуємо польську армію передовою системою оборони в світі», - наводить слова Дуди Bloomberg. Сума угоди - $4,75 млрд.

Як передає Польське радіо, посол США в Польщі Пол Джонс заявив, що підписання цього договору - це важлива віха для Польщі і НАТО. За його словами, договір є результатом зустрічі Дуди з Дональдом Трампом у липні 2017 року і великої роботи багатьох людей по обидві сторони Атлантичного океану. Американський посол додав, що Польща приєднується до 15 країн, які можуть покладатися на перевірену в боях систему Patriot, що є основою протиракетної оборони американської армії.

США схвалили постачання в Польщу протиракетних систем Patriot у листопаді 2017 року. Перша поставка буде включати 16 пускових установок, чотири радіолокаційні станції та 208 ракет. Очікується, що перші Patriot надійдуть у Польщі у 2022 році.

У серпні 2017 року міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що прагнення Варшави розмістити комплекси Patriot пов'язане з планами Росії за переозброєння ракетної бригади в Калінінградській області. «Російські ракети вже там розміщені, а у нас досі немає системи ППО, щоб у разі можливої атаки захистити себе», - заявляв він.

Як повідомляв УНІАН, нещодавно влада США схвалила продаж Україні "Джавелінів".