Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп може вже в січні підписати указ, який заборонить американським компаніям купівлю обладнання у китайських Huawei і ZTE.

Читайте такожУ Канаді затримали дочку засновника Huawei

Як повідомляє Reuters з посиланням на джерела, знайомі з ситуацією, Міністерству торгівлі США буде наказано блокувати купівлю американськими фірмами обладнання іноземних телекомунікаційних компаній, що представляють значну загрозу для національної безпеки».

Відео дня

Агентство зазначає, що назви компаній не будуть фігурувати в указі, але очікується, що «представники міністерства будуть інтерпретувати його, як постанову, що обмежує розповсюдження обладнання, виробленого двома компаніями».

Документ буде ґрунтуватися на законі «Про економічні повноваження у разі міжнародних надзвичайних ситуацій», який дозволяє президенту країни регулювати торгівлю «у відповідь на надзвичайну ситуацію». При цьому остаточний текст указу поки не готовий.

У США кампанія проти китайських Huawei і ZTE почалася ще в 2017 році, коли американським урядовим установам заборонили купувати вироблене компаніями обладнання, а на американських військових базах перестали продавати смартфони Huawei і ZTE. ФБР і ЦРУ також рекомендували американцям не купувати смартфони цих виробників. В цьому році закупівлі у низки китайських постачальників, включаючи Huawei, заборонили у Великобританія та Австралія.