Релгія не допоможе Путіну виправдати нове вторгнення в Україну / Фото УНІАН

Бажання України здобути релігійну незалежність криє в собі не лише прагнення здобути теологічну силу, а й зійти з політичної орбіти Росії. Тож автокефалія ПЦУ розлютила як патріарха Кирила, так і російського "земного владику" Володимира Путіна.

Останній пригрозив, що автокефалія української церкви може "викликати серйозний конфлікт, якщо не кровопролиття", нагадує The Economist. Погрози відображають велике значення релігійної незалежності України для Путіна. Адже він доклав великих зусиль, намагаючись відновити будь-який російський вплив на колишні республіки СРСР: політичний чи церковний. А створення ПЦУ і томос про автокефалію для неї - це рух якраз у протилежному напрямку.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Томос для України став історичною катастрофою для Путіна

Відео дня

Разом з тим, Путіну буде важко здобути народну підтримку для нового вторгнення в Україну, виправдавши агресію релігією. Духовна незалежність сусідів не викликала серйозних переживань серед простих росіян. Згідно з нещодавніми опитуваннями, 60% росіян не хвилюють релігійні події в Україні. Навіть серед тих, хто назвав себе віруючими, лише 43% відповіли, що їх тривожить українських томос.

Тим часом, президент України Петро Порошенко сподівається, що релігійні здобутки схилять на його бік виборців. З наближенням президентських виборів, які пройдуть у березні, він зробив церковну незалежність одним зі стовпів своєї кампанії. Дехто з людей, які прийшли на різдвяну службу 7 січня в собор святої Софії, зізнався, що його ставлення до президента покращилося після автокефалії. Однак, Порошенка поки це не рятує. Його рейтинг каже, що він все ще не лідер президентської гонки.