Ілюстрація / REUTERS

У Конгресі США опублікували оновлений законопроект "На захист безпеки США від акту агресії Кремля", який передбачає введення додаткових санкцій проти Росії.

Авторами документа, який був внесений 13 лютого, виступають республіканці Ліндсі Грем, Корі Гарднер, а також демократи Боб Менендез, Бен Кардін і Джим Шахін, йдеться на сайті Конгресу.

Про цей законопроект стало відомо ще в середині лютого. Згідно з текстом проекту, не пізніше ніж за 90 днів після набуття законом чинності президент США має ввести заборону на операції з новим суверенним боргом РФ зі строком понад 14 днів. Мова йде, зокрема, про облігації, випущені Мінфіном, Банком Росії, Фондом національного добробуту, а також валютні свопи.

Відео дня

В оновлений законопроект додані положення про санкції проти російських держбанків, які підтримують втручання РФ у демократичні процедури або вибори в інших державах.

Також через півроку після набрання законом чинності повинні бути введені санкції проти політиків, олігархів чи їх родин, які сприяють, прямо або побічно, протизаконним чи корупційним діям в інтересах президента РФ Володимира Путіна.

Читайте такожПутін звинуватив США в ігноруванні "законних інтересів" Росії і пригрозив "перспективними системами зброї"

Крім цього, документ передбачає санкції проти інвестицій в російські проекти зрідженого природного газу за межами території Росії, під які підпадають окремі інвестиції від $1 млн, або $5 млн протягом 12-місячного періоду. При цьому, згадки проекту "Північний потік 2" у цьому законопроекті немає.

Також документ передбачає санкції за агресію Росії проти України, у тому числі заходи проти суднобудівного сектора РФ і проти співробітників ФСБ, які причетні до нападу на українських моряків у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.

Сенатори також пропонують виключити можливість виходу США із НАТО без схвалення Сенату.

Крім цього, законопроект передбачає, що через півроку після набрання чинності американська розвідка США повинна надати в Конгрес доповідь "про особисті статки та активи Володимира Путіна". Також документ містить у собі пункт про необхідність підготувати звіт про вбивство Бориса Нємцова.

Раніше повідомлялося, що Європейський союз і Сполучені Штати Америки працюють над новими санкціями проти Росії через захоплення 24 українських моряків у Керченській протоці.