Полювання за цим полотном почалося для Бранда в 2015 році \ TETTEROO

Відомий мисливець за вкраденими творами живопису, голландець Артур Бранд знайшов полотно Пікассо, вкрадене 20 років тому.

Читайте такожУ США з молотка планують продати полотна Моне, Гогена та Пікассо (відео)

Бранд, якого називають Індіаною Джонсом у світі мистецтва, говорить, що цей портрет протягом багатьох років переходив з рук у руки в кримінальному світі в Нідерландах, після того як він був викрадений з борту яхти саудівського шейха в 1999 році, передає Бі-бі-сі.

Відео дня

Картина "Погруддя жінки (Дора Маар)" була написана у 1938 році; в наші дні вона оцінюється в 25 млн євро.

Дора Маар була коханкою та музою Пабло Пікассо протягом семи років. Портрет висів у його будинку до смерті художника в 1973 році.

Артур Бранд привернув до себе увагу в минулому році своєю знахідкою візантійської мозаїки з зображенням апостола Марка. Вона була викрадена з церкви на Кіпрі в 1970-ті роки.

У 2015 році він знову став світовою знаменитістю завдяки своїй знахідці "коней Гітлера" - двох бронзових статуй роботи нацистського скульптора Йозефа Торака.

За словами Бранда, картина Пікассо використовувалася в якості застави в різного роду злочинних оборудках, пов'язаних з торгівлею наркотиками і зброєю.

"Всі вирішили, що вона знищена - саме це трапляється з 90% всіх вкрадених творів мистецтва, тому що їх не можна виставити на продаж", - розповів Бранд кореспонденту голландської газети De Volkdrant. За його словами, коли картина опинилася в його руках, він повісив її на стіну на одну ніч і насолоджувався нею.

Полювання за цим полотном почалося для нього в 2015 році, коли до нього дійшли чутки про портрет Пікассо, вкрадений з корабля. Розповіді про нього ходили в злочинних колах в Голландії. Тоді Бранд ще не знав, про яке саме полотно йде мова.

Врешті-решт він зрозумів, що це портрет Дори Маар. Справжнє ім'я цієї жінки було Теодора Маркович. Вона народилася в 1907 році, була відомим фотографом і художником. З 1936 по 1943 роки вона жила з Пікассо. Вона померла в 1997 році у віці 89 років.

Портрет був викрадений з яхти "Корал Айленд", яка належить саудівському мільярдеру шейху Абдулу Мохсену Абдуламалику аш-Шейху, коли яхта стояла на ремонті на Антибских островах.

Коли Бранд з'ясував, яку саме картину він шукає, він зміг поширити інформацію про це серед людей, які могли за незнанням придбати її. На початку березня він отримав результат.

"Два представники голландського бізнесмена зв'язалися зі мною і заявили, що їхній клієнт володіє такою картиною. Він не знав, що з нею робити, - розповідає Бранд. - Він вважав, що придбав її цілком законно. І справді, угода була цілком законною - а ось метод оплати ні".

Потім ці двоє доставили полотно в його квартиру в Амстердамі, загорнуте в простирадло і чорні мішки для сміття.

Поліція у Франції та Нідерландах заявила, що кримінального переслідування останнього по рахунку власника картини не буде. В даний час вона передана в руки страховиків, які визначать, що з нею робити далі.