Шпиль собору Паризької Богоматері \ REUTERS

Франція оголосила про конкурс проектів щодо відтворення шпиля собору Паризької Богоматері, який впав під час пожежі в понеділок.

Читайте такожАмериканці почали збір коштів на відновлення собору Паризької Богоматері

Прем'єр-міністр Франції Едуар Філіп оголосив, що участь у конкурсі можуть взяти архітектори з усього світу. За словами прем'єра, новий шпиль повинен відповідати сучасним технологіям і духу часу, передає Бі-бі-сі.

Відео дня

Раніше президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв, що собор буде відреставрований і стане "ще гарнішим, ніж раніше". "Ми відбудуємо Нотр-Дам, щоб він став ще гарнішим. І я хочу, щоб це було зроблено за п'ять років. Ми можемо це зробити, ми будемо мобілізовані", - сказав Макрон.

93-метровий шпиль був сконструйований в XIX столітті, його спорудження зайняло 23 роки. Каркас шпиля складався з 500 тонн деревини, покритих 250 тоннами свинцевих пластин. При високій температурі свинець розплавився, ставши джерелом токсичного диму.

Французькі ЗМІ пишуть, що реставратори для відтворення шпиля можуть використовувати зображення собору з гри 2014 року Assassin's Creed Unity. Дія гри розгортається в XVIII столітті в Парижі. Художниця Керолін Міусс, яка працювала над створенням гри, витратила два роки на створення максимально точної віртуальній копії собору Паризької Богоматері.

Як повідомляв УНІАН, пожежа в Нотр-Дамі почалася увечері 15 квітня, повністю загасити собор вдалося лише до ранку вівторка. В результаті пожежі впав шпиль і покрівля собору, сильно постраждав і інтер'єр.

Пожежникам вдалося врятувати головні предмети мистецтва і релігійні артефакти, що зберігалися всередині Нотр-Дама, в тому числі терновий вінець Ісуса Христа, і туніку, яка, за переказами, була на Людовіку IX, коли він привіз вінець в Париж.

Дивом, як пише французька преса, вціліли знамениті величезні вітражні вікна. Не постраждали від вогню і статуї 12 апостолів, які були вивезені з собору після ліквідації пожежі. Уцілів у вогні і головний орган собору. Не отримали ушкоджень і прославлені Віктором Гюго дзвони.

Як повідомляється, була небезпека, що дерев'яний дах під час обвалення зашкодить кам'яномут склепінню собору. Це могло призвести до знищення всієї будівлі. Тим не менш склепіння будівлі залишилося цілими. Вони частково утримали на собі уламки палаючих конструкцій, запобігши падінню в неф собору.

Незабаром після пожежі багато бізнесменів і меценатів виявили бажання профінансувати реставрацію. Серед них були французький мільярдер Франсуа-Анрі Піно, сім'я засновників косметичної компанії L'oreal Беттанкур і сім'я Арно, яка володіє виробником люксових товарів LVMH.