/ assembly.coe.int

США часто критикують за скептичне ставлення до багатосторонніх інститутів. Але ці групи часто доводять американську точку зору. Варто лише подивитися на новини про те, що Росію запросили назад в Раду Європи, яка називає себе «головною організацією з захисту прав людини на континенті».

Про це пише Wall Street Journal в редакційній статті, нагадуючи, що Москва втратила право голосу в ПАРЄ через анексію Криму й окупацію територій на Сході України. У відповідь Москва припинила платити щорічні внески в розмірі 33 мільйонів євро з 2017 року. Також вона пригрозила, що вийде з організації, якщо не буде брати участь в обранні нового генерального секретаря Ради Європи. Шантаж спрацював. ПАРЄ відновила російський статус.

Вперше Європа скасувала серйозні санкції проти Росії, запроваджені у 2014 році. Українська делегація виступила з протестом. А президент Володимир Зеленський вказав на іронію в тому, що рішення ПАРЄ було прийняте якраз в останні дні для виконання постанови ООН про звільнення 24 українських моряків, яких утримують в Росії заручниками з листопада.

Відео дня

Читайте такожЗМІ Європи про повернення Росії в ПАРЄ: Навіщо вона взагалі там потрібна?

Кожен член ПАРЄ від Туреччини (той ще взірець захисту прав людини) голосував за російське повернення. Навіть п’ять з семи представників Нідерландів підтримали рішення. У 2014 році 189 нідерландських громадян були вбиті, коли російська ракета збила рейс MH17 над Україною. Минулого тижня розслідування на чолі з урядом Нідерландів назвало трьох росіян як головних підозрюваних у масовому вбивстві.

«Зеленський не зміг переконати канцлера Німеччини Ангелу Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона протистояти поверненню Росії. Можливо вони сподіваються, що оливкова гілка заохотить якось Москву поводитися краще. Але Рада Європи існує для того, щоб захищати права людини, верховенство закону і демократію, а не задобрювати диктаторів», - йдеться в статті.

Читайте такожНімеччина нагадала РФ про гроші для Ради Європи, але не згадала Україну

Кілька російських делегатів в ПАРЄ перебувають під санкціями Євросоюзу. Але це не викликало вагань у більшості депутатів, які повернули цим росіянам право голосувати. Без сумніву, Росія використає цей логічний конфлікт (члени правозахисної організації під санкціями), щоб добитися скасування інших покарань.

Європейський і американський тиск на Росію з 2014 року ізолював її економічно. А російський народ все більше стає невдоволеним Володимиром Путіним. Але Кремль досі втручається у європейські вибори. А його агенти труїли британців у 2018 році. Путін робить ставку на те, що Захід втратить свою силу. І він, можливо, має рацію.