Ілюстрація REUTERS

Нідерланди не вимагатимуть екстрадиції, але відправлять запити в РФ та Україну про допити чотирьох підозрюваних в трагедії МН17.

Читайте такожСБУ оголосила про підозру чотирьом фігурантам справи MH17

Про це повідомив генеральний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке під час прес-конференції міжнародної спільної слідчої групи, яка розслідує збиття літака МН17 над Донбасом 17 липня 2014 року.

Відео дня

«Ми ставимо Росії вимогу допитати цих підозрюваних і також буде направлено формальне звернення до України, щоб допитати українського підозрюваного», - заявив він.

«Ми не будемо просити про екстрадиції чотирьох підозрюваних, тому що російська і українська конституції забороняють екстрадицію громадян. Ми ще раз закличемо РФ до співпраці», - додав Вестербеке.

За його словами, у слідства є запитання до РФ, на які ще не були надані відповіді. «Ми все ще чекаємо на відповідь – де саме це озброєння, яке було зняте на відео (зенітний ракетний комплекс "Бук" – УНІАН), і чи справді воно було доставлене з РФ, і де саме воно знаходилося 17 липня 2014 року. Вже рік ми ставимо це запитання, і РФ на нього не відповідає. Чи справді підозрюваний Дубінський працював на російський уряд в липні 2014 року? Ми закликаємо РФ якомога швидше відповісти на ці запитання», - додав він.

Прокурор зауважив, що підозрювані матимуть можливість розповісти свою версію подій у суді.

Як повідомляв УНІАН, першими чотирма підозрюваними особами в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "главою 2-го відділу ГРУ ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Кріт"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.