Росіянина Слуцького вдруге не обрали віце-президентом ПАРЄ / фото flickr.com/oscepa

В Парламентській асамблеї Ради Європи вдруге не затвердили голову міжнародного комітету Держдуми Російської Федерації Леоніда Слуцького на посаду віце-президента асамблеї.

Про це повідомила президент ПАРЄ Ліліан Морі-Паск'є на засіданні літньої сесії, що відбувається 24-28 червня у Страсбурзі (Франція).

Зокрема, вона заявила, що всього 274 члена ПАРЄ взяли участь у голосуванні з метою обрання віце-президента асамблеї від Росії. Слуцький отримав 105 голосів, одночасно проти його кандидатури проголосували 154 депутата в асамблеї. Проте, для його обрання необхідно було отримати 159 голосів.

Відео дня

"Оскільки він не отримав більшості голосів від половини тих, хто голосував, він не обраний віце-президентом Асамблеї", - заявила Морі-Паск'є.

Вона уточнила, що місце Російської Федерації на посаду віце-президента буде залишатися вакантним до того часу, поки кандидат від цієї країни не отримає необхідної більшості.

Читайте такожВ ПАРЄ обрали нового генсека Ради Європи

Як відомо, Слуцький перебуває під санкціями Європейського Союзу.

Нагадаємо, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму. У зв'язку з цим Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії багато членів ПАРЄ і політики назвали шантажем.

25 червня вночі ПАРЄ ухвалила резолюцію «Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень і голосування». Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти - 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, який у ПАРЄ діяв до цього, скасовано.

Ухвалення резолюції створює можливість для зняття санкцій з російської делегації. Тепер делегація РФ зможе брати участь у роботі Асамблеї без виконання будь-яких умов, що стосуються відновлення територіальної цілісності України.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що розчарований рішенням ПАРЄ затвердити без обмежень повноваження делегації Росії.

Українська делегація звернеться до ВР щодо термінового розгляду питання зупинення участі України у роботі ПАРЄ. Також українські делегати в Асамблеї звертаються до президента і МЗС щодо подальшої участі України в органах Ради Європи.

26 червня у Парламентській асамблеї Ради Європи підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації Росії без запровадження жодних санкцій. “За” відповідну резолюцію проголосували 116 парламентарів, “проти” - 62, 15 “утрималися”.

Водночас, ПАРЄ відмовилася підтримати поправку до резолюції щодо засудження незаконної анексії Криму Росією та про участь Росії у воєнному конфлікті на сході України.

Після незаперечного підтвердження ПАРЄ повноважень російської делегації в асамблеї делегації України, Польщі, Литви, Словаччини, Естонії та Грузії заявили про демарш і звернулися до парламентів та урядів своїх країн щодо ухвалення рішень стосовно майбутньої участі в організації.