Литовський депутат нагадав, що Росія не виконала жодної резолюції ПАРЄ щодо ситуації в Україні / УНІАН

У понеділок, 24 червня, на пленарній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи в Страсбурзі планується прийняття резолюції, яка не тільки відкриє шлях до одностороннього повернення російської делегації в ПАРЄ, але і дозволить деяким російським депутатам обійти санкції Європейського Союзу.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявив литовський депутат Емануеліс Зінгеріс на своїй сторінці в Facebook.

"Виявилося, що 4 з 18 членів нової російської делегації (Ігор Лебедєв, Леонід Калашников, Світлана Сергєєва і Леонід Слуцький) підпадають під персональні санкції ЄС щодо агресії Росії проти України - заборону на в'їзд до ЄС (не стосується міжнародних організацій). Очевидно, що Росія намагається використовувати ПАРЄ, щоб обійти ці персональні санкції ЄС", - написав Зінгеріс.

Відео дня

Читайте такожЗеленський і Макрон обговорили ймовірність повернення Росії до ПАРЄ

Він нагадав, що Росія не виконала жодної резолюції ПАРЄ щодо ситуації в Україні, не дотримується Мінських угод і продовжує агресивну поведінку щодо України.

Зінгеріс додав, що українських моряків, захоплених у Керченській протоці, продовжують утримувати у в'язниці, а в Донецьку і Луганську відбувається незаконна "паспортизація", де російські паспорти видаються за спрощеною процедурою.

"Тому дуже важливо, щоб члени ПАРЄ залишалися принциповими і не підтримували резолюцію, яка дозволила б російській делегації повернутися в ПАРЄ. В іншому випадку це не лише підірвало б авторитет цієї організації, але і стало додатковим аргументом для того, щоб Росія прагнула скасувати санкції ЄС", - зазначив депутат.

Як повідомляв УНІАН, у 2014 році на квітневій сесії ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї у зв'язку з анексією Криму. Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року.

17 травня 2019 року міністри закордонних справ більш як 30 держав (з 47 країн - членів Ради Європи) виступили за рівну участь усіх країн-членів у статутних органах організації, що може призвести до зняття санкцій з Росії.

3 червня Регламентний комітет ПАРЄ ухвалив проект резолюції, що передбачає ускладнення процедури запровадження санкцій проти національних делегацій в Асамблеї. Цей проект резолюції остаточно 24 червня має затвердити безпосередньо Асамблея.

Українська делегація просить Зеленського доручити Міністерству закордонних справ України вжити необхідних заходів для недопущення повернення делегації РФ у ПАРЄ.