REUTERS

Міністерство закордонних справ Франції виступило з критикою жорсткого придушення опозиційних акцій у російській столиці.

Франція засуджує затримання серед учасників демонстрації опозиції в Москві 3 серпня, а також явно надмірне застосування сили поліцією, сказано в комюніке МЗС Франції, передає dw.com.

Париж, згідно з цією заявою, підтверджує свою прихильність свободі вираження думок у всіх її проявах, включаючи мирні демонстрації та участь у вільних і прозорих виборах і закликає Росію негайно звільнити затриманих в останні дні й виконати свої зобов'язання як члена ОБСЄ і Ради Європи. Французьке МЗС уточнив, що "ці теми є невід'ємною частиною" політичного діалогу з Москвою.

Відео дня

Читайте такожПротести в Москві: у МЗС РФ звинуватили США й Німеччину у втручанні у внутрішні справи

Раніше того ж дня посольство Великої Британії в Москві закликало Росію виконати свої зобов'язання перед ОБСЄ і Раді Європи та забезпечити проведення вільних і справедливих виборів. "Арешти опозиційних кандидатів, понад 800 мирних демонстрантів і журналістів підривають саму концепцію демократичних виборів", - йдеться в заяві, опублікованій в Twitter посольства.

Зі схожою заявою виступило і МЗС Німеччини. "Затримання не були пропорційні мирному характеру протесту, який був спрямований проти недопуску незалежних кандидатів до виборів у Мосміськдуму", - йдеться в заяві німецького міністерства. "Повторювані посягання на гарантоване право на мирну демонстрацію і вільне вираження думки порушують міжнародні зобов'язання Росії", - вважають в Берліні.

Представник зовнішньополітичної служби Євросоюзу Майя Косьянчич у своєму Twitter назвала право на свободу зборів і висловлювання думок "основою демократії". Євросоюз, за її словами, очікує "негайного звільнення" сотень мирних протестувальників, "затриманих московською поліцією під час демонстрації за вільні місцеві вибори".

Як повідомляв УНІАН, про затримання 600 учасників акції протесту заявили напередодні в МВС Росії. За даними сайту "ОВС-Інфо", було затримано понад 1000 осіб. Раніше цей сайт повідомляв про 828 затриманих. Значну їх частину вже відпустили. На ранок неділі в ОВС залишалися 19 осіб.

Людей затримували головним чином на Трубній та Пушкінської площах, Чистих прудах і на Арбаті. Деяких з них при затриманні били. Відомо, що п'ять людей були госпіталізовані з травмами.