Протести у Москві / REUTERS

У центрі Москви проходить несанкціонована акція «Повернемо собі право на вибори», поліція почала затримання.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, приводом для протесту жителів російської столиці став недопуск незалежних кандидатів на вибори до Мосміськдуми, які пройдуть 8 вересня.

Сьогодні акція проходить у форматі «прогулянок по бульварах» - організатори закликали незгодних вийти в будь-яку точку Бульварного кільця. Про готовність взяти участь у заході заявили більш як 10 тисяч осіб у групі у «ВКонтакте» і понад 20 тисяч - у Facebook.

Відео дня

Читайте такожThe Economist: Росія стрімко втрачає шанс на мирну передачу влади

У центрі російської столиці чергують посилені наряди поліції.

«Влада намагається боротися з протестом незаконними арештами і вигаданими святами в Парку Горького. Вона вкидає дезінформацію про мітинг 10 серпня, а Собянін робить невластиві йому жорсткі заяви. Але все це тільки розлючує москвичів ще сильніше. О 14:00 зустрічаємося з незалежними кандидатами до Мосміськдуми на Бульварному кільці!» - повідомили організатори.

Москвичів закликали вийти сьогодні на акцію, при цьому попередивши, що тиждень тому російська поліція жорстко розігнала учасників мітингу.

«Особливо огидно виглядають масові необґрунтовані і незаконні затримання, побиття, швидкісні суди і арешти учасників мирних акцій, переслідування і провокації проти опозиційних кандидатів і політиків. Це знищує авторитет влади навіть серед раніше лояльних громадян... Ми закликаємо всіх зібратися на велику акцію в центрі Москви 3 серпня о 14 годині. Наша боротьба триває. Зростаюча громадська активність дає нам усім шанс домогтися нормальних виборів. Давайте примножимо зусилля для перемоги!», - йдеться в заяві коаліції незалежних кандидатів.

Водночас прокуратура Москви застерегла як організаторів, так і учасників несанкціонованої ходи по Бульварному кільцю під гаслом «Повернемо собі право на вибори» про «встановлену законодавством РФ відповідальності».

«Правоохоронні органи будуть змушені вживати всіх необхідних заходів для припинення провокацій, масових заворушень, будь-яких дій, що ведуть до порушення громадської безпеки, що створюють умови для загрози життю і здоров'ю громадян», - йдеться на сайті відомства.

Російські ЗМІ повідомляють про десятки затриманих в різних місцях російської столиці. Серед затриманих не тільки учасники акції, але й випадкові перехожі.

"Потрапляють і випадкові хлопці. Один [затриманий] хлопець каже, вийшов з хостелу підлікувати гайморит", - розповів політолог Аркадій Дубнов, якого також затримали.

Повідомляється, що під хвилю затримань потрапила навіть депутат від путінської партії "Єдина Росія", яка, за її словами, просто переходила дорогу разом з чоловіком. Затримують і журналістів, які висвітлюють подію.

Також протестні акції проходять у "північній столиці" Санкт-Петербурзі, там вона погоджена з місцевою владою. З усім тим, принаймні одного чоловіка затримано, за крики "Путіна геть!".

Як повідомляв УНІАН, на численному мітингу на підтримку незалежних кандидатів до Московської міськдуми, який пройшов 27 липня, поліція затримала понад тисячу осіб. У результаті ОМОН розігнав акцію протесту.