Ілюстрація / REUTERS

Сполучені Штати і Європейський союз засудили силовий розгін в Москві неузгодженої акції на підтримку незалежних кандидатів на виборах у Мосміськдуму 3 серпня і вимагають звільнення затриманих.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на заяви Посольства США в Москві і представництва зовнішньополітичного відомства ЄС.

«Влада Росії продовжує обмежувати права громадян на висловлення своєї думки за допомогою вільних і чесних виборів і на проведення мирних зібрань, гарантовані Конституцією. Дії влади 3 серпня порушують права громадян на всебічну участь у демократичному процесі", - йдеться в заяві прес-секретаря Посольства США в Москві.

Відео дня

Представник зовнішньополітичного відомства ЄС Майя Косьянчич заявила, що ЄС очікує від Росії негайного звільнення 600 затриманих під час акції.

Очільниця МЗС Швеції Маргот Вальстрьом закликала владу Росії допустити незалежних кандидатів до виборів у Московську міську думу.

Читайте такожАкції протесту в Москві розганяв екс-полковник "Беркута" Сергій Кусюк (відео)

У Берліні назвали масові затримання в Москві порушенням міжнародних зобов'язань Росії. Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в заяві на сайті німецького МЗС.

"Знову сотні учасників були затримані під час демонстрацій в Москві. Арешти були невідповідними мирного характеру протестів проти виключення незалежних кандидатів з виборів в Москві. Неодноразове втручання в гарантоване право на мирні зібрання та свободу вираження думок порушує міжнародні зобов'язання Росії ", - йдеться в заяві.

"Росія повинна ефективно захищати основні права своїх громадян. Тому ми очікуємо якнайшвидшого звільнення всіх мирних демонстрантів. Що стосується регіональних виборів, ми закликаємо прийняти всіх незалежних кандидатів, які виконали вимоги для цього ", - додали в міністерстві.

Як повідомляв УНІАН, про затримання 600 учасників акції протесту заявили напередодні в МВС Росії. За даними сайту "ОВС-Інфо", були затримані понад 1000 осіб. Раніше цей сайт повідомляв про 828 затриманих. Значну їх частину вже відпустили. На ранок неділі в ОВС залишалися 19 осіб.

Людей затримували головним чином на Трубній і Пушкінській площах, Чистих ставках і на Арбаті. Деяких з них при затриманні били. Відомо, що п'ять осіб були госпіталізовані з травмами.