Володимир Путін / REUTERS

Скотленд-Ярд проводив перевірку ролі президента Росії Володимира Путіна в застосуванні речовини «Новачок» у місті Солсбері. Розвідка Великої Британії зауважила, що російський автократ «швидше за все» особисто схвалив атаку проти колишнього шпигуна Сергія Скрипаля в березні 2018 року.

Про це пише The Guardian, нагадуючи, що шпигун-перебіжчик і його донька сильно постраждали, але вижили. Однак, російська хімічна атака відібрала життя жінки на ім’я Дон Старджес. Вона натрапила на використану пляшечку від парфумів, в якій російські шпигуни привезли хімічну речовину військового призначення.

Читайте такожСША ввели нові санкції проти РФ через отруєння Скрипалів

Відео дня

Двох агентів звинуватили в атаці. Велика Британія вимагає їхньої екстрадиції й випустила європейський ордер на арешт (EAW). Інтерпол теж випустив червоне повідомлення про затримання російських агентів. Голова антитерористичного підрозділу Ніл Басу сказав, що розслідування атаки в Солсбері продовжується.

За його словами, в процесі оголошення звинувачень виникли складі проблеми.

«Потрібно довести, що Путін напряму був причетний. Щоб отримати EAW, потрібно мати справу, в якій можна висунути обвинувачення в цій країні. У нас немає такої справи. Ми – офіцери поліції. Тому нам потрібні докази. Було дуже багато розмов про те, хто відповідальний, хто віддав накази. Все це базувалося на експертних знаннях людей про Росію. Мені ж потрібні докази», - сказав він.

Двом агентам розвідки Росії Олександру Петрову і Руслану Боширову висунули звинувачення. Вони досі на російській території, але якщо перетнуть кордон, то їх повинні арештувати. Британські прокурори кажуть, що доказів для того, щоб притягнути їх до відповідальності за замах проти Скрипаля, достатньо. Однак, існують підозри, що ще більше людей були причетні до атаки.

«Ми добиваємося екстрадиції двох агентів, щоб їх притягнули до відповідальності в цій країні. Але все кримінальне розслідування досі триває», - сказав Басу.