Ілюстрація / REUTERS

Іран розпочав будівництво дослідницького центру на іранському заводі зі збагачення урану Фордо, що знаходиться в 150 кілометрах на південь від Тегерана.

Як повідомляє Громадське з посиланням на агентство Mehr, там будуть розділяти стабільні ізотопи і вивчати способи їх застосування.

"Цей дослідницький комплекс буде унікальним у Західній Азії, в цьому регіоні немає країни, яка б заходила так далеко у вивченні поділу ізотопів", - пояснив присутній на церемонії відкриття будівництва голова Організації з атомної енергії Ірану Алі Акбар Салехі.

Відео дня

Планується, що перший етап будівництва дослідного центру закінчать 8 квітня 2020 року - напередодні національного дня ядерних технологій Ірану. Другий мають завершити до середини травня 2020 року. Центр оснастять у кінці 2020 року.

Читайте такожІран оголосив про запуск ядерного реактора в Араці - ЗМІ

Комплекс у Фордо - один з ключових об'єктів іранської ядерної програми. Майже вся інформація по ньому засекречена, тому більша частина інформації стає відома широкому загалу з ізраїльських або американських ЗМІ.

До підписання в 2015 році Спільного всеосяжного плану дій на території Фордоу велися роботи зі збагачення урану. Згідно з ядерною угодою між Іраном і "шісткою" (США, Китай, Франція, Німеччина, Велика Британія та Росія) завод у Фордо мав бути перепрофільований у технологічний центр.

У травні 2018 року США вийшли з іранської ядерної угоди і відновили санкції проти Тегерана, при цьому виключили із режиму обмежень роботу на об'єктах у Бушері та Фордоу.

Зі свого боку, в травні цього року Іран також оголосив про скорочення своїх зобов'язань у рамках ядерної угоди, зокрема відмовився дотримуватися ліміту зі збагачення урану. Якщо до 7 вересня санкції з Ірану не будуть зняті, Тегеран погрожує піти на нові скорочення своїх зобов'язань.