Ілюстрація / REUTERS

У Сполучених Штатах Америки з'явився ще один свідок телефонної розмови президентів США Дональда Трампа і України Володимира Зеленського.

Про це повідомляє видання The New York Times.

"Другий співробітник розвідки, який був стривожений через справи президента Трампа з Україною, розмірковує, чи подавати власну викривальну скаргу та давати покази перед Конгресом", - повідомляє видання з посиланням на двох поінформованих осіб.

Відео дня

Як стверджує The New York Times, цей посадовець має більше інформації про події, ніж перший інформатор - співробітник ЦРУ, який поскаржився, що Трамп використовував свої повноваження, аби змусити українську владу провести розслідування стосовно його політичних опонентів. У підсумку це призвело до ініціювання започаткування процедури імпічменту стосовно Трампа, нагадує видання.

Одне з джерел повідомило, що другий посадовець був серед осіб, яких опитував генеральний інспектор розвідувальної спільноти США Майкл Аткінсон, щоб підтвердити твердження першого інформатора.

При цьому, у п'ятницю, 4 жовтня, Аткінсон поінформував конгресменів про те, як він обґрунтовує доповідь інформатора.

Як зазначає видання, нова скарга, особливо від особи, яка більше знає про телефонну розмову президентів США і України, потенційно сприятиме збільшенню довіри до доповіді першого інформатора-співробітника ЦРУ.

Читайте такожТрамп вирішив значно скоротити штат Ради національної безпеки

Як повідомляв УНІАН, у США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після появи у ЗМІ повідомлень, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де йшлося, що Трамп "пообіцяв" щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови із Зеленським, що відбулась 25 липня, Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського, яка відбулося 25 липня. У стенограмі йшлося про те, що Трамп просив Зеленського вивчити справу проти сина Байдена - Хантера Байдена.

26 вересня у США оприлюднили розсекречену скаргу розвідника про телефонну розмову Трампа і Зеленського.

30 вересня Зеленський заявив, що Україна не проводить розслідувань "за командою" інших країн.