Вільям Тейлор / REUTERS

Чиновники в Держдепартаменті США, які працюють над питаннями, пов'язаними з Україною, бояться, що їхні кар'єри стануть жертвами останніх подій у Вашингтоні. І що їм доведеться мати справу з помстою, оскільки зараз їх просять давати свідчення у процесі імпічменту, який триває на Капітолійському схилі.

Як пише Foreign Policy, дипломати низької ланки, які працюють поза увагою, тепер опинилися в епіцентрі між партійною битвою в Конгресі, розлюченим президентом США й Держсекретарем Майком Помпео, якого критикують за те, що він публічно досі не заступився за своїх підлеглих. Кілька нинішніх дипломатів США, які поговорили з Foreign Policy, описали атмосферу страху в бюро Держдепартаменту, яке веде американську політику щодо України.

"Я сподіваюся, що помсти не буде, що це маловірогідний сценарій. Але ми ніколи не опинялися в такій ситуації", - сказав неназваний співрозмовник видання.

Відео дня

Читайте такожNew York Times: Свідчення Тейлора про Україну не дозволять виправдати Трампа

Foreign Policy нагадує, що цього тижня свідчення у процесі імпічменту дав Вільям Тейлор - один з головних дипломатів США, які працюють в Україні. Білий дім гостро засудив його за це і назвав весь процес "скоординованою брудною кампанією лівих конгресменів і радикальних необраних ніким бюрократів, які ведуть війну проти Конституції". Президент Дональд Трамп потім написав у Twitter, що він не знайомий з чинним послом США в Україні, але при цьому назвав Тейлора "неприхильником Трампа". Цей його коментар, вірогідно, вже завдав удар по позиції дипломата в Києві.

В своїх свідченнях Тейлор детально писав, як Трамп тиснув на уряд України, щоб змусити його почати розслідування проти Джо Байдена і його сина, при цьому стримуючи американську військову допомогу, яка потрібна українській армії у боротьбі проти російської агресії.

Читайте такожWashington Post: Посол Тейлор роками боровся з корупцією в Україні, але Трамп все змінив

Епізод також викрив ризики, перед якими постають дипломати, коли їх просять відповісти на питання в Палаті представників у справі про імпічмент. Кар'єрні працівники Держдепартаменту бояться, що керівництво чи Білий дім не будуть їх захищати від допитів.

"Людей ставлять між Конгресом і виконавчою гілкою влади і кажуть: "Якщо ви не з'явитеся, це буде зневага до парламенту. Якщо з'явитеся, то порушите інструкції свого керівництва". Це дуже неприємне становище", - сказав виданню один з дипломатів США.