Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган \ REUTERS

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган цього тижня приїде до Вашингтона, щоб зустрітися з президентом Дональдом Трампом. Деякі оглядачі вважають зустріч шансом на перезавантаження відносин, які залишаються напруженими через політичні розбіжності.

Читайте такожЕрдоган заявив про можливість початку нової військової операції Туреччини у Сирії

Як очікується, головною темою переговорів буде нещодавня турецька військова операція проти курдських ополчень у Сирії, передає Голос Америки. Анкара вважає їх терористами, а для США курди стали ключовим союзником у боротьбі з «Ісламською державою».

Відео дня

Конгрес США загрожує запровадити масштабні санкції проти Туреччини через військові операцій проти курдів. Деякі санкції спрямовані особисто проти Ердогана. Однак турецький лідер застерігає, що досягнуті за посередництва Москви і Вашингтона мирні домовленості знаходяться під загрозою зриву: за його словами, курди не відвели свої сили від кордону з Туреччиною, як було домовлено.

Значна частина американського політикуму критчно налаштована щодо візиту Ердогана. Свій осуд візиту висловив сенатор-демократ Кріс Ван Холлен. "Ердоган: напав на наших союзників курдів у Сирії; заявив про намір вбити лідера курдів у Сирії, генерала Мазлума; він перешкодив нашій битві проти ІДІЛ; При ньому відбуваються порушення прав людини. Ганьба, що Трамп вирішив винагородити його візитом до Білого дому. Чому мовчать мої колеги-республіканці?", - написав у "Твіттері" американський політик.

"Немає вибачення тому, що цей візит відбувається, попри жахливу поведінку Ердогана. Президент Трамп вчергове прихильно ставиться до чергового авторитарного лідера і цим надсилає жахливий сигнал світу. Закликаю лідерів Конгресу вимагати повної звітності про зміст візиту", - заявила сьогодні сенатор-демократ Джинн Шагін.

Сам президент США заявив, що готовий зустрічатися з усіма світовими лідерами, навіть диктаторами, бо хоче допомогти народу США. "Я зустрічаюсь з лідерами країн - королями, королевами, прем'єр-міністрами, президентами, диктаторами - зустрічаюсь з усіма, усіма, хто хоче завітати. Диктатори? Ну добре. Заходьте. Все на благо США, бо ми хочемо допомогти нашому народу", - заявив Трамп.