Ілюстрація / REUTERS

Влада Туреччини погодилась на пропозицію Сполучених Штатів призупинити військову операцію на півночі Сирії.

Про це повідомив віце-президент США Майк Пенс після зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, передає Громадське з посиланням на BBC.

За словами Пенса, Анкара погодилась припинити вогонь, поки курдські сили вийдуть з того району на півночі Сирії, у якому Туреччина хоче зробити так звану зону безпеки.

Турецькі сили призупинять усі операції на 120 годин, а США сприятимуть «впорядкованому виводу» курдських сил. 

Читайте такожЕрдоган викинув листа Трампа з закликом "не валяти дурня" в Сирії – ЗМІ

Також США та Туреччина домовилися обопільно забезпечувати мир у цьому прикордонному районі Сирії, ґрунтуючись на міжнародному праві.  

«Я щойно говорив з президентом (США Дональдом — ред.) Трампом. І знаю, що президент дуже вдячний за готовність президента Ердогана зробити крок назустріч і запровадити цей режим припинення вогню, й дати можливість мирного вирішення цього конфлікту», — сказав Пенс.

Він додав, що переговори тривали понад 5 годин.

Сам Трамп уже прокоментував цю домовленість, заявивши, що вона врятувала «мільйони життів».

Як повідомляв УНІАН, 9 жовтня Туреччина почала в Сирії операцію «Джерело миру» проти сил сирійських курдів, які Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської робочої партії (КРП). За два дні до цього США оголосили про виведення своїх військових з прикордонних районів Туреччини і Сирії, тим самим відкривши Анкарі шлях до наступу.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що наступ має на меті створити «безпечну зону», а його мета – «курдські бойовики» і члени угруповання «Ісламська держава» на півночі Сирії.

Рада безпеки ООН на засіданні 10 жовтня не змогла прийняти жодного рішення щодо наступу Туреччини на території Сирії.

П'ять європейських країн пізніше закликали Туреччину припинити односторонні військові дії.

10 жовтня президент США Дональд Трамп заявив, що сподівається на роль посередника між Туреччиною і сирійськими курдами, і пригрозив Анкарі санкціями.

16 жовтня Трамп заявив, що США не будуть воювати з Туреччиною, аби захистити курдів на території недружньої Сирії. Президент США вважає, що, якщо Росія долучиться до захисту курдів у Сирії, це буде доброю справою.