Ілюстрація / REUTERS

Французькі Альпи в якості бази для проведення операцій по всій Європі використовували 15 російських шпигунів.

Про це повідомила французька газета Le Monde в опублікованому в середу, 4 грудня матеріалі, передає dw.com.

Вони були співробітниками елітного підрозділу ГРУ РФ, що відповідає за замовні вбивства, акти саботажу і управління так званими "мертвими поштовими скриньками", які використовуються таємними агентами та їх підручними для обміну інформацією.

Відео дня

За даними видання, один із цих шпигунів, вірогідно, був причетний до замаху на колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля і його доньки в березні 2018 року. Західні спецслужби вийшли на слід цієї групи шпигунів у ході розслідування замаху на Скрипалів.

Читайте також"Потужна модель конспірації": генерал розповів про діяльність секретного підрозділу ГРУ РФ у Європі

У період з 2014 по 2018 роки ці російські агенти неодноразово зупинялися у невеликих французьких містечках на південному сході Франції, у тому числі Шамоні й Евіані.

Як повідомляє Le Monde, ці шпигуни працювали в Болгарії, Молдові, Чорногорії та інших країнах, але не у Франції. Західним спецслужбам не вдалося конфіскувати зброю або інші докази.

Нагадаємо, раніше видання The New York Times повідомило, що надсекретний підрозділ російської розвідки проводить дестабілізуючі операції на Заході. Дана група спеціалізується на вбивствах, саботажі й підривній діяльності, і відома як відділ 29155. За даними NYT, оперативники групи 29155 діють як мінімум протягом останніх десяти років.