Суд у Чорногорії виніс вироки у справі про держпереворот / фото flickr.com/wgauthier

Суд у Чорногорії заочно засудив двох росіян, співробітників російської військової розвідки, до 15 і 12 років ув'язнення за підготовку державного перевороту в Чорногорії.

До менших термінів засуджені ще 14 осіб, які проходять у справі про держпереворот, у тому числі лідери "Демократичного фронту", які виступали проти входження країни в НАТО і за дружбу із Сербією і Росією, пише Бі-Бі-Сі.

Переворот, за версією сторони обвинувачення, повинен був відбутися 16 жовтня 2016 року - у день парламентських виборів у країні. Двоє росіян - Едуард Шишмаков і Володимир Попов (за іншими даними - Моісєєв) - були визнані організаторами заколоту. Влада Чорногорії вважає їх співробітниками ГРУ РФ, а ЗМІ публікували матеріали, що підтверджують їх зв'язки з російською розвідкою.

Відео дня

Читайте такожNew York Times: Путін намагається зробити Балкани театром своєї війни проти Заходу

Шишмаков отримав 15 років в'язниці, Попов-Моісєєв - 12 років. Два лідера "Демократичного фронту", Андрій Мандіч і Мілан Кнежевіч, засуджені на п'ять років кожен.

За версією чорногорської Спеціальної прокуратури, метою перевороту був зрив вступу країни в НАТО. На виборах 2016 року перемогла партія чорногорського лідера Міло Джукановіча та її союзники, а влітку наступного року, як і планувалося задовго до того, країна стала членом північноатлантичного альянсу.

В основу обвинувачення лягли свідчення сербського націоналіста Олександра Сінджеліча, який спочатку докладно розповідав, що Шишмаков і Попов передали йому гроші на організацію перевороту. Однак незадовго до винесення вироку Сінджеліч несподівано відмовився від своїх слів.

Хто ці люди?

У листопаді 2016 року, через три тижні після парламентських виборів, спеціальний прокурор Чорногорії Мілівоє Катніч вперше заявив, що "організаторами злочинної групи є націоналісти з Росії".

Едуард Шишмаков (спочатку фігурував у справі як Широков). Людина з таким ім'ям (і посадою "помічник військового аташе") був вказаний в списку співробітників російського посольства у Варшаві. Чорногорія вважає Шишмакова співробітником російських спецслужб.

"Попов" (праворуч) у момент розмови із колегою з ГРУ Едуардом Шишмаковим (ліворуч) у Сербії / theins.ru

Володимир Попов. Bellingcat і The Insider стверджують, що справжнє ім'я цієї людини - Володимир Моісєєв. На думку цих видань, він є співробітником ГРУ і, за даними Росреєстру, живе в Москві в сусідньому будинку з Олександром Мишкіним (відомим також під ім'ям "Олександр Петров"), якого підозрюють в отруєнні Сергія Скрипаля і його доньки в Солсбері.

Володимир Моісеєв є співробітником ГРУ / theins.ru

Александар (Саша) Сінджеліч. Громадянин Сербії. Воював на сході України на боці бойовиків "ДНР". Ключовий свідок сторони обвинувачення, спочатку заявив, що росіяни найняли його для організації перевороту, а в березні 2019 року змінив свої свідчення: він стверджував, що ніякого перевороту ніхто не планував, а були лише люди, які хотіли взяти участь в акції протесту. Прокуратура вважає, що саме Сінджеліч напряму зв'язувався з Шишмаковим і Поповим.

Едуард Шишмаков (ліворуч) і Олександр Сінджеліч (праворуч) / The Telegraph

Мілан Кнежевіч і Андрія Мандіч. Чорногорські опозиціонери з "Демократичного фронту", обвинувачені в підготовці держперевороту. Виступали проти вступу Чорногорії до НАТО, за зміну влади в Чорногорії та дружбу з Росією.

У чому їх звинувачують

За версією прокуратури, Шишмаков і Попов-Моісєєв заплатили Сінджелічу 200 тисяч євро, щоб він завербував до 500 осіб і закупив зброю.

У початкових показаннях Сінджеліч зізнавався, що у вересні 2016 року був у Москві, де й зустрівся з "російськими націоналістами", які представилися "Едуардом Широковим" і
"Володимиром Поповим". За його словами, вони дали зрозуміти, що мають відношення до спецслужб, і запропонували йому наступний план.

В "годину ікс" 500 осіб повинні були розбитися на три групи: перша повинна була потрапити в парламент, переодягнувшись у поліцейську форму, друга - змішатися з протестуючою опозицією, а третя - сфокусуватися на поліції. Старт перевороту повинна була дати саме друга група, ініціювавши заворушення й захоплення парламенту.

Передбачалося, що просербська та проросійська опозиція таким чином захопить владу в країні й відмовиться від планів вступити в НАТО.

Читайте такожАгенти РФ і екстремісти готували насильницьке повалення уряду Чорногорії - доповідь

В основу обвинувачення також лягли фотографії, зроблені спецслужбами, на яких зображена зустріч Шишмакова і Сінджеліча у парку в столиці Сербії, а також розшифровки переговорів і листування обвинувачених.

Після того, як Чорногорія заявила про затримання групи людей, які готували переворот, інформацію підтвердив і тодішній прем'єр і нинішній президент Сербії Олександр Вучіч. Саме він сказав, що свої дії затримані координували з іноземцями.

Далі, за даними російської газети "Коммерсант", у Белград прилетів секретар Радбезу Росії Микола Патрушев. У розпал його візиту ЗМІ повідомили, що Сербія депортувала декількох росіян нібито за участь у підготовці акцій в Чорногорії. Співрозмовники "Коммерсанта" не сумнівалися, що Патрушев прилетів, щоб врегулювати цей конфлікт.

Пізніше газета The Guardian із посиланням на джерела в Сербії повідомила, що Патрушев, судячи з усього, приніс вибачення сербській стороні за "неприпустиму операцію, не санкціоновану Кремлем".