Дональд Трамп / REUTERS

У 2011-2012 роках Дональд Трамп писав у Twitter, що тогочасний президент Барак Обама нібито збирається почати війну проти Ірану, щоб забезпечити собі переобрання на ще один термін. Тепер ці повідомлення стали вірусними на тлі ліквідації впливового іранського генерала й радикального загострення конфронтації з Тегераном.

Як пише Business Insider, Трамп особисто наказав за допомогою удару з повітря вбити іранського командира Касима Солеймані, який загинув в ранні години сьогоднішнього дня в аеропорту Багдада. Пентагон заявив, що Солеймані "активно розробляв плани атак проти американських дипломатів й чиновників у Іраку, а також по всьому регіону". Сам Трамп у відповідь на знищення іранського генерала лише опублікував прапор США на своїй сторінці в Twitter.

Читайте такожNew York Times: Вбивство Сулеймані може стати американським оголошенням війни Ірану

Відео дня

Попри його очевидну гордість за атаку, багато користувачів соціальної мережі пригадали американському президенту те, як він сварив свого попередника Барака Обаму за нібито підготовку до військового удару по Ірану. Тоді він називав це "дурною передвиборчою кампанією".

"Щоб його обрали, Барак Обама почне війну проти Ірану", - писав Трамп у Twitter 29 жовтня 2011 року.

"Зараз його рейтинг в штопорі. Тож уважно дивіться, щоб він не почав удар по Лівії чи Ірану. Він у відчаї", - писав він у  жовтні 2012 року.

22 жовтня 2012 року він написав на своїй сторінці: "Не дозвольте Обамі розіграти іранську карту й почати війну, щоб його знову обрали. Будьте обережні, республіканці!". На той час Трамп був лише відомою телезіркою й забудовником. 16 листопада 2011 року він записав відео в Trump Tower, в якому знову звинувачував Обаму в намірі почати війну проти Ірану.

"Наш президент розпочне війну проти Ірану, тому що він абсолютно не здатен вести переговори. Він слабкий й неефективний. Тож він розуміє, що єдиний спосіб для нього переобратися - це почати війну з Іраном", - говорив Трампа на старому відео.

В ті часи Обама успішно переміг на виборах вдруге. І бізнесмен продовжив поширювати вигадки про нібито плани почати військову кампанію проти Тегерана. Це відбувалося на тлі високої напруги через бажання іранської сторони збудувати ядерні ракети.

Читайте такожЛіквідований США іранський генерал Сулеймані неодноразово відвідував Москву та зустрічався з Путіним – ЗМІ

А адміністрація Барака Обами добивалася, щоб цього не сталося. Ізраїль, який лишається ключовим союзником США на Близькому Сході, погрожував завдати авіаудар по Ірану, щоб зруйнувати його ядерну програму. Але Обама хотів обмежити американську участь у військових конфліктах за кордоном. Тож його адміністрація уникала конфлікту з Іраном. Під час другого терміну Обама спробував змінити підхід до Тегерану після того, як президентом країни став Хассан Роухані. Це вилилося в появу ядерної угоди, яка зобов'язувала Іран заморозити свою ядерну програму в обмін на ослаблення санкцій.

Рейтинг схвалення Трампа в США зараз опустився до 42,4%, згідно з даними компанії FiveThirtyEight. В 2020 році він на шляху до того, щоб стати першим президентом в історії своєї країни, який буде боротися з імпічментом і водночас намагатися переобратися. Останній президент, якому оголосили імпічмент, - Білл Клінтон - Теж мав справу зі звинуваченнями в намірі почати іноземну військову кампанію з метою відвернути увагу виборців від внутрішніх політичних проблем.