Зоран Міланович / REUTERS

Кандидат від опозиційної Соціал-демократичної партії, колишній прем'єр-міністр Хорватії Зоран Міланович перемагає в другому турі виборів президента країни.

Про це свідчать результати екзитполу, оприлюднені у неділю, 5 січня, після закриття виборчих дільниць, передає Deutsche Welle.

Згідно з оприлюдненими місцевим телеканалом HRT даними, Міланович набирає 53,25 відсотка голосів виборів. Його суперниця, чинна президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович, яка представляє консервативну партію "Хорватська демократична співдружність", отримує 46,5 відсотка голосів, повідомляє агентство новин Reuters.

Відео дня

Читайте такожХорватія починає головувати в Раді Європейського Союзу

У першому турі, який відбувся 22 грудня, за Мілановича проголосувало 29,5 відсотка виборців, а за Грабар-Кітарович - 26,7 відсотка.

Уродженець Загреба, лідер Соціал-демократичної партії Зоран Міланович був призначений прем'єр-міністром країни у 2011 році. Після того, як його уряду не вдалося здійснити необхідні реформи, а його партія втратила владу після виборів у 2015 році, Міланович залишив посаду голови партії. Він залишив політику та керував консалтинговою компанією. За даними ЗМІ, серед його клієнтів був прем'єр-міністр Албанії Еді Рама. Однак у червні 53-річний Міланович оголосив, що балотуватиметься в президенти країни.

Президент у Хорватії виконує здебільшого представницькі функції, однак перемога того чи іншого кандидата дасть одній з основних політичних партій країни - "Хорватській демократичній співдружності" або Соціал-демократичній партії Хорватії - додаткові політичні бали перед парламентськими виборами, які відбудуться у 2020 році.

Раніше УНІАН повідомляв, що на виборах у Румунії переміг чинний президент Клаус Йоганніс.