Ілюстрація / REUTERS

Уряд Ірану оголосив, що відмовляється від останніх обмежень по ядерній угоді, підписаній в 2015 році між Іраном і шісткою міжнародних посередників.

Тегеран заявляє, що готовий повернутися до виконання зобов'язань у разі зняття санкцій, а також безпосередньо пов'язує своє рішення з убивством у п'ятницю генерала Касема Сулеймані, передає BBC.

"Іран остаточно відмовиться від обмежень з ядерної угоди, що насамперед стосуються кількості центрифуг. Таким чином іранська ядерна програма не буде мати ніяких обмежень в частині виробництва, [...] а також дослідження в цій області та подальшого розвитку програми", - йдеться в заяві уряду.

Відео дня

Іранська влада додала, що продовжить співпрацю з МАГАТЕ та повернеться до виконання своїх зобов'язань по ядерній угоді, якщо санкції щодо країни будуть зняті, а інтереси країни будуть враховані.

Крім того, як заявив офіційний представник МЗС країни Аббас Мусаві, Тегеран також повинен домогтися, щоб США відповіли за вбивство генерала Касема Сулеймані.

Читайте такожВ Ірані над мечеттю підняли червоний прапор помсти (відео)

Як повідомляв УНІАН, у ніч проти 3 січня американські військові поблизу аеропорту Багдада за вказівкою Трампа ракетним ударом вбили іранського генерала Касема Сулеймані. Прем'єр Іраку назвав такі дії США порушенням суверенітету країни.

Згодом Трамп звинуватив іранського генерала в причетності до загибелі тисяч американців та в планах убивства ще багатьох громадян США.

Держсекретар США Майк Помпео запевнив, що Вашингтон не хоче війни з Тегераном.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф назвав вбивство іранського генерала "терористичним актом". Духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї пригрозив США "серйозною помстою" за вбивство Сулеймані.

5 січня парламент Іраку проголосував за виведення американських військ з території країни після ліквідації Сулеймані.

Водночас міжнародна коаліція під проводом США на тлі обстрілів місць дислокації заявила про призупинення операції проти "Ісламської держави" в Іраку.

Військовий радник Верховного лідера Ірану генерал-майор Хоссен Деган заявив, що реакція Тегерана на вбивство армією США впливового генерала буде "напевно військової".