Ілюстрація / REUTERS

Військовий радник Верховного лідера Ірану генерал-майор Хоссен Деган заявив у неділю, що реакція Тегерану на вбивство армією США найвпливовішого генералу буде "напевно військовою".

Читайте такожКоаліція на чолі зі США призупиняє боротьбу з "Ісламською державою" в Іраку - ЗМІ

В ексклюзивному інтерв'ю CNN в Тегерані він виступив з найбільш конкретною і прямою погрозою, яку робили високопосадовці Ірану після вбивства генерала Касема Сулеймані.

Відео дня

Деган зазначив, що Іран має намір помститися ударами безпосередньо по "військових об'єктах США".

"Можна сказати, що Америка, містер Трамп, вчинила дії безпосередньо проти нас, тому ми вживаємо прямі дії проти Америки", – зазначив посадовець.

Деган є колишнім міністром оборони країни, наразі він займає пост головного військового радника аятоли Алі Хаменеї.

Як відомо, у ніч проти 3 січня американські військові поблизу аеропорту Багдада за вказівкою президента США Дональда Трампа ракетним ударом вбили іранського генерала Касема Сулеймані. Прем'єр Іраку назвав такі дії США порушенням суверенітету країни.

Згодом Трамп звинуватив іранського генерала в причетності до загибелі тисяч американців та в планах убивства ще багатьох громадян США.

Водночас держсекретар США Майк Помпео запевнив, що Вашингтон не хоче війни з Тегераном.

Своєю чергою, міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф назвав вбивство іранського генерала "терористичним актом".

Духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї пригрозив США "серйозною помстою" за вбивство Сулеймані.

Водночас міжнародна коаліція під проводом США на тлі обстрілів місць дислокації заявила про призупинення операції проти "Ісламської держави" в Іраку.

Іракський парламент проголосував за виведення американських військ з території країни після гучної операції.