Що чекає на Грузію після визнання Росією незалежності Абхазії та Південної Осетії
Що чекає на Грузію після визнання Росією незалежності Абхазії та Південної Осетії

Що чекає на Грузію після визнання Росією незалежності Абхазії та Південної Осетії

17:30, 28.08.2008
6 хв.

Якби Медведєв не підписав указ, у нього виникли б проблеми з Путіним... Москва одержала мовчазну згоду Заходу... Визнати ці республіки можуть тільки Куба і Венесуела...

Думки грузинських експертів

Давид Дарчіашвілі, депутат парламенту Грузії:

ЯКБИ МЕДВЕДЄВ НЕ ВИЗНАВ НЕЗАЛЕЖНІСТЬ АБХАЗІЇ ТА ПІВДЕННОЇ ОСЕТІЇ, У НЬОГО ВИНИКЛИ Б ПРОБЛЕМИ З ПУТІНИМ

Відео дня

Президент Медведєв мав два варіанти. Якби він не визнав незалежність Абхазії та Південної Осетії, у нього виникли б серйозні проблеми з Путіним. Якби він визнав незалежність цих територій, у Росії виникли б проблеми з світовою спільнотою.

Як видно, Медведєв віддав перевагу проблемам своєї країни зі світовою спільнотою, аніж проблемам з Путіним.

Рішення про визнання незалежності призведе до міжнародної ізоляції Росії. Це крок до холодної війни. І якщо Радянський Союз не зміг витримати холодної війни і розвалився, то Росія, яка сьогодні не має всіх тих можливостей, які мав СРСР, поготів не зможе витримати наслідків холодної війни.

Лаша Жванія, голова комітету із зовнішніх зв`язків парламенту Грузії:

ПАРЛАМЕНТ ГРУЗІЇ ПОЧАВ ПРОВЕДЕННЯ КОНСУЛЬТАЦІЙ ЩОДО ПРИПИНЕННЯ ДИПВІДНОСИН З РОСІЄЮ

Лаша ЖВАНІЯДепутати парламенту Грузії почали проведення консультацій щодо припинення дипломатичних відносин з Росією. Після закінчення консультацій парламент звернеться з відповідною рекомендацією до Міністерства закордонних справ Грузії. Грузія має всі правові підстави й механізми для подібного кроку. І я не виключаю, що дипломатичні відносини з Росією будуть припинені.

Рішення президента Росії про визнання Південної Осетії і Абхазії не стало для нас сюрпризом. Але я сподіваюся, що ефективні міжнародні механізми примусять уряд Росії виявити політичну волю і діяти в рамках міжнародного права. Сподіваюся, що Росія знайде в собі сили повернутися до ще не зруйнованого моста, що проходить через територіальну цілісність Грузії, врегулювання конфліктів і виведення регулярних російських військ з території Грузії.

Шалва Пічхадзе, керівник неурядової організації «Грузія в НАТО»:

МОСКВА ОДЕРЖАЛА МОВЧАЗНУ ЗГОДУ ЗАХОДУ

Шалва ПічхадзеВизнання незалежності Абхазії та Південної Осетії – це дуже серйозний і важкий удар по Грузії, по світовому порядку, що склався. Судячи з усього, Росія наперед серйозно підготувалася, прорахувала всі можливі наслідки цього кроку і готова змиритися з втратою своєї обличчя, іміджу в очах світової спільноти, з подальшими економічними санкціями тощо. Водночас наслідки для Росії, хоч би якими серйозними вони були, не будуть дуже обтяжливі для Росії, хоч би як на це сподівались у Грузії. Росія – багата країна, з величезними ресурсами, фінансовими можливостями і, повторюся, в Кремлі, швидше за все, давно був розроблений такий варіант розвитку подій. Можна припустити, що Москва наперед проконсультувалася щодо визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії з провідними державами Заходу і фактично одержала на цю мовчазну згоду.

Реакція світової спільноти, звичайно, буде різка негативною. На Росію рине ураган критики. Швидше за все, Росії припинять членство або ж виключать її з більшості міжнародних організацій. Водночас Євросоюз не зможе розірвати всі відносини з Росією, оскільки багато провідних країн Європи залежать від Росії в економічних відносинах – від постачань енергоносіїв. На цьому етапі можна чекати великої «політичної бурі», після якої западе тривала тиша, щось на зразок вимушеної політичної стабільності. Можна провести паралелі з Північним Кіпром, Тайванем – Москва постарається піти цим шляхом.

Статус Росії змінився остаточно й незворотно. Грузію чекають дуже важкі часи. Ми стоїмо перед небезпекою втрати територій, що вже стало реальністю.

Водночас, гадаю, Москва не зважиться зробити з Україною те, що вона зробила з Грузією. Перш за все тому, що Україна і Грузія в різних «вагових категоріях», і сценарій, реальний у Грузії, може не пройти в Україні. Грузія – не важкоатлет, тому не можна її ставити на одні терези з Україною.

Зураб Абашидзе, колишній посол Грузії в Росії:

ВИЗНАТИ АБХАЗІЮ ТА ПІВДЕННУ ОСЕТІЮ МОЖУТЬ ТІЛЬКИ КУБА І ВЕНЕСУЕЛА

Після визнання Росією незалежності Південної Осетії та Абхазії уряд Грузії повинен поводитися стримано та осмислено і не піддаватися емоціям. На даному етапі повинні початися активні консультації з західними партнерами, в результаті яких будуть визначені подальші дії уряду Грузії.

Рішення необхідно ухвалювати після консультацій, а не робити перше, що спаде на думку. Зараз нам потрібний розум, і абсолютно неприйнятні істерики й емоційність.

Я думаю, що Росія, визнавши незалежність Південної Осетії та Абхазії, зробила дуже небезпечний крок, створивши нову ситуацію на Кавказі, і світова спільнота не підтримає заклик Росії визнати незалежність Південної Осетії та Абхазії. Винятком можуть бути кілька окремих країн, наприклад – Куба і Венесуела.

Упевнений, що уникнути подальших ускладнень можна тільки в разі консолідації розумних людей і розумних думок. Якщо влада і далі діятиме в характерному для них стилі – емоційно й необдумано, тоді подальший розвиток подій стане вельми драматичним.

Леван Алексідзе, політолог:

РОСІЯ ПЕРЕВІРЯЄ ЗАХІД НА МІЦНІСТЬ

Росія нині проводить політику «перевірки на міцність» Заходу і всієї світової спільноти. Вона перевіряє, якою буде крайня точка сприйняття країнами Заходу позиції Москви. Якщо Захід, світова спільнота одразу не висловлять свого справжнього, принципового ставлення до того, що відбувається в Грузії, то це може перерости в так званий «кіпрський варіант», коли Росія вже остаточно «узаконить» свою присутність в грузинських провінціях – Абхазії та Південній Осетії.

Арчіл Гегешидзе, експерт Фонду стратегічних досліджень Грузії

МОСКВА НЕ БОЇТЬСЯ МОЖЛИВИХ САНКЦІЙ

Процес примирення сторін, який ініціювала Франція як країна, що головує в Євросоюзі, практично закінчився, оскільки 5-й і 6-й пункти плану Франції після рішення Москви нездійсненні. Визнанням незалежності Абхазії та Південної Осетії Росія порушила підписані президентом Медведєвим міжнародні договори. Москві байдужі і власний авторитет, і власна економіка, і попередження з боку Заходу, і можливі санкції проти неї з боку світової спільноти.

Іраклій Чехладзе, Інна Кукуджанова

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся